28 Aralık 2017 10:35

Söke Sazlıköylülerden kağıt fabrikası planına tepki

Aydın Söke'ye bağlı Sazlıköy'de mahalle sakinleri, kağıt fabrikası planına 'Tarım cennetinde bu sanayi kuruluşu olmaz' diyerek tepki gösterdi.

Paylaş

Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Sazlıköy Mahallesi’nde yapılmak istenen kağıt fabrikası ile ilgili gerçekleştirilen panelde, Türkiye’nin en iyi tarım havzalarından Söke Ovası’nda bu tür sanayi kuruluşlarının yapılmaması gerektiğine dikkat çekildi.

AYDIN YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR

AYÇEP, SökeÇep, Kuşadası Çevre Platformu ve EGEÇEP tarafından gerçekleştirilen panele Sazlıköylülerin yanı sıra Aydın, Söke, İzmir, Kuşadası, Germencik gibi yerlerden de katılım oldu. Sazlıköy Düğün Salonunda gerçekleştirilen panelin kolaylaştırıcılığını Efeler belediyesi Meclis Üyesi Avukat İsmail Türkbay yaptı. Panelin başlangıcından önce KHK ile kapatılan Hayat Televizyonu Çepeçevre Yaşam programından “Ekoloji mücadelesinde kadınlar” seçkisi gösterildi. Panelde ilk olarak konuşan AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, Aydın’daki çevre mücadelesi hakkında bilgiler verdi. Çevre mücadelesinin artık bir yaşam mücadelesi haline geldiğini belirten Vergili, Aydın’ın dağları ovaları, nehirlerine yönelik sermaye talanı ve kirliliğe karşı direnmekten başkaca yol olmadığını söyledi.

FABRİKAYI KABUL ETMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ

İkinci olarak söz alan Gazetemiz İzmir Muhabiri ve EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Özer Akdemir, kağıt sanayinin çok su, çok elektrik tüketen, bunun karşılığında da önemli miktarda atık çıkaran bir sanayi dalı olduğunu belirtti. Akdemir, “Bu fabrikayı burada kuracağız diye bir emrivakiyi bu yörenin halkı kabul etmek zorunda değil. Anayasanın 56. maddesi herkese sağlıklı çevrede yaşama hakkının olduğunu söyler. Sizler de o yaşam alanını korumak için bu fabrikanın burada kurulmasına razı gelmeyebilir ve buna engel olabilirsiniz” dedi. Akdemir, ülkenin değişik yerlerinde başarı ile sonuçlanan ekoloji mücadelelerinden örneklerle sunumunu tamamladı.

DOĞAYA KARŞI İŞLENEN CİNAYET!

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözoğlu “Sanayi Kuruluşlarının Çevre ve Sağlık Etkileri” başlıklı sunumunda kağıt sanayi ve özellikle çimento sanayinin yol açtığı sağlık sorunları hakkında bilgiler verdi. EGEÇEP Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Ali Osman Karababa da aynı içerikli yaptığı sunumunda kağıt fabrikasında kullanılan kimyasallara dikkat çekerek, “Hayatta karşılaşacağınız en zehirli kimyasallar kağıt fabrikasının atıkları içerisinde var. Bu bile böyle bir fabrikanın kurulmaması için yeterli bir neden” dedi. Karababa, ayrıca “Türkiye’nin yapması gereken toprağını, suyunu, havasını, tarımını korumaktır. Sanayileşme bu koşullarda ülkenin sürdürülebilir geleceğini tehdit ediyor” diye konuştu.

EN BÜYÜK TEHLİKEYİ SÖKE YAŞAYACAK

Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış 35 yılını Söke’de geçirdiğini ve yöreyi karış karış bildiğini aktararak, jeotermaller, maden ocakları, çimento fabrikası., diğer sanayi kuruluşları ve son olarak kağıt fabrikasının yöreyi bir ekolojik felaketin eşiğine getirdiğini söyledi. Barış, “Bu kirlilik içerisinde en büyük tehlikeyi Söke yaşayacak. Çünkü Menderes yer altı suları kuruyor” dedi. Konuşmaların ardından söz alan Sazlıköylüler yıllardır sanayi kuruluşları tarafından topraklarının adeta işgal edildiğini kağıt fabrikasının ise bu durumun son halkası olduğunu dile getirdiler.

BİNLERCE DÖNÜM BİR KİŞİYE PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

Sazlıköy’de üç dönem belediye başkanlığı yaptığını söyleyen Abdülmuttalip Demir’in panele katılanlara “Sizin tuzunuz kuru. İnsanlar burada işsiz. Kağıt fabrikasının istihdam yaratacak. Hep hükümeti eleştiriyorsunuz” sözleri salondaki diğer katılımcılar tarafından tepkiyle karşılandı.

Çevrenin, sağlığın kirlenmesinden sonra iş bulunmasının bir anlam ifade etmeyeceğini söyleyen Sazlıköylü Muhammet Adil, “Bir şirkete buralar peşkeş çekiliyor. Fabrika sahipleri resmen yalan söylüyorlar. 700 kişiyi işe alacağız diyorlar ama Kahramanmaraştaki fabrikalarında 120 işçi çalışıyor. Hadi burada da 200 kişi çalışsın. Bizim suyumuz bu fabrikaya yetmez. Şimdiden Sarıkaya barajından su getirmek için çalışmalara başlamışlar” dedi. Panele Söke’den birçok parti temsilcisi, çevre örgütü ve kurum temsilcisi de katıldı. (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cumhuriyet’e KHK’li tehdit telefonu

SONRAKİ HABER

Adalet Nöbeti: Sanıksız, savunmasız yargılama dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...