27 Aralık 2017 22:05

2018 yılında öğrenciler belirsizlikle karşı karşıya

2017’yi yine sınav sistemi değişikleriyle geride bıraktık. Altyapısı olmayan bir eğitim sistemini bize dayatmaya çalışıyorlar.

Paylaş

Barış GÜLMÜŞ

Malatya

2017’yi yine sınav sistemi değişikleriyle geride bıraktık. Altyapısı olmayan bir eğitim sistemini bize dayatmaya çalışıyorlar. Yeni getirilen sistemler buna hiçbir şekilde fayda sağlamıyor. Eğitim bilimsellikten giderek uzaklaşıyor. Bizler daha bilimsel, daha akılcı, parasız bir eğitim sistemi talep ediyoruz. Malatya’da Kurs Merkezi’ndeki mezun öğrencilerle değişen sınav sistemlerini ve müfredatı konuştuk.

Bizlerle fikirlerini paylaşan Kadir, “Müfredatta sadeleştirme adı altında çıkarılan bir sürü önemli nokta var ve bunlar öğrencilerin ilerde ihtiyaç duyacağı şeyler. Bunları müfredattan çıkarmak öğrencinin üniversiteye niteliksiz olarak gitmesine neden oluyor. Sınav sistemi değişiklikleri mantıklı olsa elbette destekleriz. Her hafta soru sayısının ve sınav süresinin değiştirilmesi neyin mantıklı neyin mantıksız olduğunu düşünmemize olanak sağlamıyor.” diyor. Cumhurbaşkanı’nın TEOG kaldırıldıktan sonra “YGS ve LYS de kalkacak” sözlerinin ardından bu sistemin de değiştiğini hatırlatan Kadir, bunun doğru olmadığını belirtiyor.

FİZİK BİLMEDEN MÜHENDİS Mİ OLALIM?

Soru sayıları giderek azaldı. Örneğin fiziği kötü olan öğrenci, diğer dersleri iyi yapınca bu açığı kapatabilecek, bunun sonucunda bir öğrenci fizik bilmeden mühendislik okuyabilecek. Bu da ya üniversitelerde akademik açıdan düşüşe sebep olacak ya da öğrenci okulunu 2-3 yıl geç bitirecek. Bence fen bilimleri ve sosyal bilimleri soruları artırılmalı.

Her ilden öğrenci temsilcisi seçilmeli.” diyen Kadir, “Hem öğrencilerle hem yetkililerle eğitimi tartışmalı. Karar alınmalı ve bunların üzerine oylama yapılmalı.” diyerek sözlerine son veriyor.

NEYE ÇALIŞACAĞIMIZI BİLMİYORDUK”

Aralık ayına kadar sınav sisteminin netleşmemesinden yakınan Sinan, bu durumdan ötürü tam olarak neye çalışacaklarını bilemediklerini belirtiyor. Arkadaşımız daha sonra “Sosyal bilimler kalkınca herkes tarih, coğrafya kitaplarını çöpe attı. Diğer hafta sosyal bilimlerin yeniden eklenmesiyle yeni kitaplar almak zorunda kaldık. Kendi isteklerine göre kimseye hesap vermeden sınav sistemini değiştiriyorlar. Bu da psikolojimizi bozuyor.” diyor ve devam ediyor. “Aslında üniversitelerimiz çok güzel fakat bilimsellikten uzak sınavlarla oraya giriyoruz.” diyen Sinan, “Fakirin ve zenginin eşit şartlarda olduğu sınavsız parasız demokratik bir eğitim istiyoruz.” diyor ve biz de sohbetimizi sonlandırıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Onlar vurursa gol olur

SONRAKİ HABER

Türkiye işçi tarihinden portreler: 1960'lar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...