27 Aralık 2017 21:28

2017 böyle geçti...

2017'nin son sayısında geçtiğimiz bir yılın nasıl geçtiğini hatırlayalım dedik.

Paylaş

OCAK

2017, REINA SALDIRISIYLA BAŞLADI

Ortaköy'de ünlü gece kulübü Reina'da silahlı saldırı gerçekleşti. 39 kişi yaşamını yitirdi, saldırıyı IŞİD adına Abdulkadir Masharipov üstlendi.

MÜFREDAT DEĞİŞTİ

Yeni açıklanan müfredatta Darwin'in evrim teorisi yer almadı, 15 Temmuz konusu eklendi. Ayrıca “Atatürkçülük” kavramı müfredattan çıkarıldı. Yeni müfredat birçok tartışmaya konu olurken öte yandan liseli öğrencilerin ve velilerin tepkisini çekti.

DONALD TRUMP ABD BAŞKANI OLDU

Başkanlık yemini ederek görevi selefi Barack Obama’dan devralan Donald Trump ABD'nin yeni başkanı oldu. Trump’ın seçilmesi, birçok halkın tepkisine neden oldu.

NİSAN

16 NİSAN REFERANDUMU VE SONRASI

16 Nisan’da gerçekleştirilen başkanlık referandumunda Türkiye genelinde yüzde 51.4 “evet”, yüzde 48.6 “hayır” çıktı. OHAL baskısı altında ve eşitsiz koşullarda gidilen halk oylamasına şaibeler damga vurdu. Referandum sırasında YSK skandal kararlara imza attı. Tüm bunlara rağmen İstanbul, Ankara, İzmir dahil birçok büyükşehir başkanlığa ‘hayır’ dedi.

Başkanlık referandumu ile ilgili şaibeli sonuçlar ve YSK'nin mühürsüz oy pusulası kararı birçok ilde protesto edildi.

VİKİPEDİ’YE ERİŞEMİYORUZ

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’ya Türkiye’den erişim engellendi.

HAZİRAN

ADALET YÜRÜYÜŞÜ BAŞLADI

Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından Kemal Kılıçdaroğlu yürüyüşe geçti. Adalet Yürüyüşü Ankara'dan İstanbul'a 24 gün sürdü.

24 gün süren Adalet Yürüyüşü’nün son gününde Maltepe'de 2 milyon yurttaşın katıldığı Adalet Mitingi düzenlendi

TEMMUZ

İSTANBUL’U SEL GÖTÜRDÜ

İstanbul'da etkili olan şiddetli yağış, altyapı yetersizliğini gözler önüne serdi, yüz binlerce yurttaş mağdur oldu

EYLÜL

TEOG KALDIRILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlığı döneminde uygulamaya giren TEOG için, “Biz TEOG'la mı geldik?​” diyerek kaldırılması talimatı verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “TEOG kalkacak” ifadesinden 3 gün sonra harekete geçen MEB, TEOG’un kaldırıldığını açıkladı.

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVI DEĞİŞTİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Doğru bulmadığını” belirtmesi üzerine kaldırılan TEOG’un ardından, bu sefer de üniversitelere giriş sınavı olan YGS ve LYS’nin kaldırılacağı duyurusu geldi.

Üniversiteye girişlerde YGS ve LYS yerine getirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) üzerinden bir ay geçmeden üçüncü kez değişti. 

SAYA İŞÇİLERİ GREVDE

Adana’da saya ustalığı yaparak parça başı çalışan işçiler, saya başına aldıkları ücretlerin arttırılması için iş bıraktı. İşçiler daha önce yaptıkları grev nedeniyle elde ettikleri kazanımların eridiğini, ustaların Suriyeli ve yeni saya diken işçilere düşük ücretle saya diktirdiğini, bu eşitsizliğin son bulmasını talep etti.

Bini aşkın saya işçisinin zam talebiyle başlattığı iş bırakma eylemi kazanımla sonuçlandı.

DİRENİŞ YAYILIYOR

İstanbul'da 16 bölgedeki sayacılar ayakkabı tekellerine karşı 1 hafta makineleri çalıştırmamak üzere zam talebi ile iş bıraktı.

Adana’da başlayan grev, İstanbul, Konya, Antep ve İzmir’de yankı buldu; sayacılar büyük ayakkabı tekellerine karşı iş bıraktı.

ODTÜ’DE AĞAÇ KATLİAMI

ODTÜ arazisindeki yol projesi için Ankara Büyükşehir Belediyesi ve rektörlüğün anlaşması sonucu ağaç katliamı yaşandı, Melih Gökçek, katliamla “Rekor” diye övündü.

Yol projesi uzun zamandır ODTÜ öğrencilerinin gündemindeydi, yaşanan ağaç katliamı öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı.

IKBY REFERANDUMU

Irak Kürdistan Bölgesi'nde yapılacak referandum öncesinde TBMM'de Suriye-Irak tezkeresini uzatan tezkere AKP, CHP ve MHP'nin oyları ile kabul edildi.

Tehditlerin gölgesinde gerçekleştirilen bağımsızlık oylamasında halkın yüzde 92.72'si “Evet” dedi. Büyük kısmı Iraklı Kürt olan 5 milyonun üzerinde seçmen referandumda oy kullandı.

EKİM

BELEDİYE BAŞKANLARI İSTİFA ETTİ

Erdoğan’ın Ankara, Bursa, Balıkesir, Uşak, Niğde ve Nevşehir belediye başkanlarının istifasını istediği basına yansıdı. Birçok belediye başkanı istifa etti.

GÖKÇEKSİZ ANKARA

Ankara'da 23 yıllık Melih Gökçek dönemi sona erdi. Gökçek, açıklamasında “Erdoğan'ın emrine uyarak istifa ediyorum” dedi.

TÜPRAŞ’TA KÂR HIRSI PATLADI

Tüpraş'ın İzmir'deki rafinerisinde yaşanan patlamada 4 işçi yaşamını yitirdi. Kâr hırsının neden olduğu patlamaya adım adım gelindi.

KATALONYA’DA REFERANDUM

Katalonya'nın bağımsızlık referandumu İspanya'nın engelleme çabaları ve polis saldırları altında yapıldı. Saldırılarda yüzlerce kişi yaralandı.

KASIM

MÜFTÜLERE NİKAH YETKİSİ VERİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan kadın örgütlerinin tepkilerine rağmen kabul edilen, müftülere nikah kıyma yetkisi veren kanunu onayladı.

MADENCİLER AYAKTA

Zonguldaklılar özelleştirmeye karşı madencilerle tek vücut oldu. Binlerce kişinin katıldığı mitingde, özelleştirmeye izin verilmeyeceği haykırıldı.

EKİM DEVRİMİ’NİN 100.YILI

1917’de Rusya’da işçi sınıfının iktidarı aldığı Ekim Devrimi 2017’de 100 yaşına bastı. Ekim Devrimi’nin 100.yılı birçok ilde etkinlikler ve şenliklerle kutlandı.


2017 OHAL YILIYDI

20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL, 2017 yılında ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında üçer ay süreyle uzatıldı. Böylece 2017, OHAL yılı oldu.

Bu süreçte KHK’ler, ihraçlar devam etti; OHAL bahanesiyle eylem, etkinlik ve grevler yasaklandı.

KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE

2017’de her sene olduğu gibi birçok yolsuzluk tartışması gündemimizdeydi.

“PARADISE PAPERS”

Paradise Papers olarak adlandırılan milyonlarca yeni belge, zengin ve siyasetçilerin vergi cennetlerindeki yatırım sırlarını açığa çıkardı. Binali Yıldırım'ın oğulları “vergi cenneti”nde şirket sahibi olduğu ortaya çıktı. Belgelerde Enerji Bakanı Berat Albayrak ve ağabeyi Serhat Albayrak'ın da adı geçti. Belgeler ayrıca Türkiye'deki futbol yöneticilerinin de vergi cennetlerinde yatırımları bulunduğunu ortaya koydu.

REZA ZARRAB VE ATİLLA DAVASI

ABD'de "Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı delmek için kumpas kurmak", "ABD'yi dolandırmak için kumpas kurmak", "Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak", "Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurmak", "Kara para aklamak" ve "Kara para aklamak için kumpas kurmak" gerekçeleriyle yargılanan Türkiye ve İran vatandaşı Reza Zarrab, suçunu kabul ederek savcılıkla anlaşma yaptı ve itirafçı oldu.

Hakan Atilla'ya karşı tanıklık yapan Reza Zarrab Egemen Bağış'ın kendisine yardım ettiğini ve Zafer Çağlayan'a 50 milyon avro rüşvet verdiğini anlattı.

GREV YASAKLARI

OHAL gölgesinde geçen bir yılda birçok grev yasaklandı. Temmuz ayında sermaye temsilcileriyle yapılan bir toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifadeyle anında müdahale ediyoruz.” demişti.

METAL GREVİ YASAKLANDI

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 2200 işçinin bu sabah başlattığı grev, Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandı.

AKBANK’TA GREVE OHAL ENGELİ

Bakanlar Kurulunun kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla, Akbank’ta alınan grev kararı, daha grev başlamadan yasaklandı.

“MİLLİ GÜVENLİK” BAHANESİ

Cam işçilerinin 24 Mayıs'ta başlayacakları grev hakkında Bakanlar Kurulu, “milli güvenliği bozucu” olduğu gerekçesiyle erteleme kararı aldı.

MEFAR GREVİ DE YASAKLANMIŞTI

Petrol-İş’in örgütlü olduğu Mefar ilaç fabrikasında yapılacak grev “genel sağlığı bozucu nitelikte” olduğu iddiasıyla yasaklandı.

ENFLASYON VE İŞSİZLİK REKOR SEVİYEDE

Yükseliş eğiliminin devam ettiği enflasyonda kasım rakamları son 14 yılın en yükseğine ulaştı. TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon 12.98’e yükseldi.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 404 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 10.6 olurken genç işsizlik 0,7 puanlık artış ile yüzde 20,6 oldu.

ÖNCEKİ HABER

2018 çalışan üniversiteli gençliğe ne getirecek?

SONRAKİ HABER

Değişen sistemler, kurban edilen bizler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...