27 Aralık 2017 21:23

2018 çalışan üniversiteli gençliğe ne getirecek?

“İhtiyaçlarımı kesinlikle karşılamaz bu zam. Hayatımda hiçbir değişiklik yaratmaz, yine çalışmam gerekecek yani.”

Paylaş

Mert SAMYELİ 

Kocaeli Üniversitesi

AKP hükümeti her yerde yaptığı üniversite binalarıyla övünürken üniversite içindeki eğitim ve öğrencilerin yaşam koşullarını görmezden geliyor. İyi bir eğitim alabilmek ve ilerİde daha iyi koşullarda yaşayabilmek için üniversiteye gelen ama çalışmak zorunda kalan öğrencilerle sohbet ettik.

45 LİRA ZAM, HA VAR HA YOK

Kocaeli Üniversitesi’nde İşletme bölümü 1.sınıf öğrencisi olan Gül ile konuşmaya başladık. Gül hafta sonları İzmit’te bir kafede çalışıyor. Öncelikle burs ya da kredilerin yeterli olup olmadığını soruyoruz. Kredi aldığını belirtiyor ve “Babam bazı zamanlarda işsiz kalıyor, bu yüzden kredi almaya başladım aileme yük olmadan kendi ihtiyaçlarımı karşılayabileyim diye. Ailemden harçlık almıyorum, kredi yetmediğinden dolayı da çalışıyorum hafta sonları.”diyor. Başbakanın müjdelediği burs ve kredilere yapılacak olan 45 liralık zammı nasıl değerlendirdiğini soruyoruz, “Artık çalışmana gerek kalmayabilir mi acaba?​” diye de ekliyoruz. Gülerek cevaplıyor, “İhtiyaçlarımı kesinlikle karşılamaz bu zam. Hayatımda hiçbir değişiklik yaratmaz, yine çalışmam gerekecek yani.” diyor. Çalışma koşullarını anlatmasını istiyoruz. “Sabah sekizden akşam beş buçuğa kadar çalışıyorum. Toplamda yarım saat mola hakkım var, hafta sonları çok yoğun olduğu için en fazla on beş dakika mola yapabiliyorum.” diye cevap veriyor. “Aldığın para yeterli mi peki çalışmanın karşılığını alıyo musun sence?​” diyoruz. “Saat başı 5 lira alıyorum günlük 10 lira da yemek parası... Biraz daha fazla verilebilir yol parasına gidiyor zaten çoğu.” diyor. Çalışmasının derslerini nasıl etkilediğini soruyoruz. “Çok yoruluyorum ve ders çalışmaya zamanım olmadan uyuyorum. Ama kafede çalışmadığım zamanlarda derslere ağırlık vererek dengelemeye çalışıyorum.”

50 LİRAYLA İŞİ Mİ BIRAKACAKMIŞIZ?

2017’yi bitirip 2018 giriyoruz yeni yılla ilgili beklentilerin neler?​” diyoruz. İç çekerek “Daha iyi çalışma koşulları ve maaş. Ayrıca geçim sıkıntısı çekip kredi alan binlerce öğrenci var. Burs ve kredi verirken iyice araştırılsın artık. Hali vakti yerinde  insanlar burs alıyor. Bunlar da düzeltilir umarım.” diyor. Gül ile konuşmamızı noktalayıp başka bir çalışan öğrenci arkadaşımız Tuğçe ile sohbete başlıyoruz. Tuğçe de üniversite için Zonguldak’tan gelmiş Kocaeli’ye. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi. Neden çalıştığını merak ediyor ve soruyoruz. “Ben burs alıyorum. Bursun yarısından fazlası yurt parasına gidiyor. Ben de daha rahat geçinebilmek için çalışmayı tercih ettim. Daha sonra da iş arkadaşlarım ve ortamı sevdiğim için devam ettim.” diyerek cevaplıyor.

DERSLERİME YETİŞMEK İÇİN İKİ KAT DAHA FAZLA ÇALIŞIYORUM”

Çalışma koşullarında bahsetmesini istiyoruz. “5-11 arası çalışıyorum ve haftada bir gün iznim var sadece. Bu derslerimi kötü etkiliyor, gidemediğim dersleri telafi edebilmek için iki kat fazla çalışmam gerekiyor.” Ne yapılmalı sorusuna cevabı, “Tabii ki burslar arttırılmalı. Bir öğrenci burs parasıyla kıt kanaat yaşamaktansa sosyal aktivitelerde kendine yer bulabilmeli ve bütçesi bu konuda onu destekler nitelikte olmalı.” oluyor. Ocak ayında kredilere/burslara gelecek zammı sorduğumuzda “Yine yetmeyecek, ben yine çalışmaya devam edeceğim. Çünkü sadece kendim için çalışmıyorum, aileme de para gönderiyorum. 50 liralık bi zammın çalışan öğrencileri işi bırakmak gibi radikal bi karara itebileceğini düşünmüyorum.” Tuğçe ile konuşmamızı bitiriken yeni yıldan daha fazla burs zammı ve sigortalı bir iş beklediğini söylüyor bize. 

ÖNCEKİ HABER

Gelin Anadolu'yu birlikte keşfedelim

SONRAKİ HABER

2017 böyle geçti...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...