09 Ağustos 2012 09:35

Marmara İletişim'de fişlemenin belgesi!

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yükseklisans sınavında ortaya çıkan bir belge Halka İlişkiler Tezli Yüksek Lisans mülakatına girecek öğrencilerin fişlendiğini ortaya koydu.Marmara Ünivesitesi İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran jüriye yüksek lisans sınavında okula kabul edilecek öğrenciler i&

Marmara İletişim'de fişlemenin belgesi!
Paylaş


Marmara Ünivesitesi İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran jüriye yüksek lisans sınavında okula kabul edilecek öğrenciler için bir liste verdiği ve bunu kabul etmeyen öğretim görevlisi Doç. Dr. Gözde Yılmaz'ı tehdit ettiği ve fiziksel şiddette bulunduğu iddialarıyla gündeme gelmişti. Suç duyurusunda bulunması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı, Doç. Yılmaz'a çağrılı koruma tahsis etmişti.

İddialar sürerken ortaya bir belge çıktı. Cnn Türk.com’un haberine göre; Sosyal Bilimler Enstitüsü / Halkla İlişkiler / Tezli Yüksek Lisans 2012-2013 Mülakata Girecek Öğrenci Listesi’nde bazı öğrencilerin başlarında kısaltma notlar alınarak fişlendiği görüldü. Kısaltmaların çoğunun fakültede eğitim veren hocaların isim ve soyadlarından oluştuğu ve o öğrencilerin bu hocalara yakın olduğunun vurgulandığı belirtiliyor. Bu öğrencilerin belirtilen hocalara yakınlıkları nedeniyle fişlendikleri gözler önüne seriliyor.

ÖĞRENCİLER TERÖRİST OLARAK FİŞLENDİ İDDİASI

Bazı öğrenciler için de ‘P’ kısaltması kullanılmış. P, kısaltmasının ‘PKK’ anlamına geldiği ve bu öğrencilerin ‘terörist’ olarak fişlendiği iddia ediliyor.
Bu sene Halkla İlişkiler Yüksek Lisans programına başvuran, ancak fişlendiği için kabul edilmediği iddia edilen öğrencilerden Azad Bedirhan'da listede adı P'yle fişlenen öğrenciler arasında yer alıyor.

İSMİM AZAD, BU YÜZDEN FİŞLENDİM

Bianet'e konuşan öğrenci Azad Bedirhan, ‘Dört senelik lisans eğitimim boyunca hiçbir soruşturmaya ya da disiplin cezasına tabi tutulmadım. Not ortalamam 3.65 ama ismim Azad. Bu yüzden Yusuf Devran tarafından fişlendim’ diyor. ‘Hem yazılı hem sözlü mülakatta tüm soruları doğru cevapladığımı düşünüyorum. Sonuçlar verilen tarihten bir hafta sonra açıklandı ve notlarımız sisteme girilmemişti. Sadece başarılı ya da başarısız ibareleri vardı. Neye göre başarılı, neye göre başarısız?​’ diye konuştu.

Azad, yaşananları şöyle anlatıyor:

’Yusuf Devran benim nasıl biri olduğumu, kimlerle takıldığımı bazı öğretim üyelerine, ülkücü düşünceye sahip arkadaşlarıma sormuş. Ben dört senelik öğrenim hayatım boyunca ne bir soruşturmaya tabi tutuldum, ne de bir disiplin cezasına. Ama sırf ismimden, Kürt kimliğinden dolayı Yusuf Devran beni fişledi.’

Azad, şimdi İdare Mahkemesi'nde iptal davası açacak ve Devran hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Umudu, davanın lehine sonuçlanması ve yüksek lisans eğitimini planladığı şekilde tamamlamak.

Marmara Üniversitesi öğretim üyeleri, Yusuf Devran'ın hedef gösterme, öğrenciler arasında ayrımcılık yapma, sözlü ve fiziksel şiddette bulunma gibi uygulamalarının daha önce de yaşandığını söylüyor

Yine Bianet'e konuşan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Eğitim-Sen işyeri temsilcisi Dr. Uraz Aydın da Devran'ın bu tarz uygulamalarının daha önce de yaşandığını söylüyor.

Geçen sene Yusuf Devran ilk göreve geldiğinde, Marmara Eğitim-Sen e-posta grubuna yazdığı yönetime ilişkin eleştirel bir mesajdan dolayı Aydın hakkında da iki soruşturma açılmış. Aydın, bu gerilimin geçen sene üniversitede çıkan bir çatışmada kafasından yaralanan bir öğrenciyi hastaneye götürmesiyle başladığını, KCK'den tutuklu bir öğrencinin cezaevine sınav yapmaya giden bir araştırma görevlisi aracılığıyla kendisine selam göndermesi üzerine devam ettiğini anlatıyor. E-postadan dolayı açılan soruşturmada Aydın'ın ‘ayrımcılık suçu’ işlediği iddia ediliyor. Aydın, ‘Hakkımdaki soruşturma okul içinde ceza almam ve eğer burada suçlu bulunursam bunun savcılığa intikal etmesi yani dışarıda yargılanmama yönelik tasarlanmıştı. Bana ayrımcılıktan soruşturma açılıyorken, öğrenci alımlarında açık bir ayrımcılığın uygulanması, buna göz yummayan bir öğretim üyesinin teröristleri kollamakla ithaf edilmesi çok trajik’ dedi.

ÜLKÜCÜ ÖĞRENCİLERDEN AÇIKLAMA

Haberlerde adı geçen Marmara İletişim'in ülkücü gençleri sessizliklerini bozarak bir basın açıklaması yaptı. Açıklama Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden bu yıl mezun olan Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencisi Kadir Ensar Ejder tarafından yayınladı. Açıklamada Doç. Dr. Gözde Yılmaz'ın kendisini tehdit ettiğini ve kapısında nöbet tuttuğunu söylediği ülkücü öğrencilerin adını açıklaması istendi.

DEKAN DEVRAN AÇIKLAMAYLA OLANLARI YALANLADI

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran ise, avukatı aracılığıyla yazılı bir açıklama yaparak Gözde Yılmaz'a koruma verilmesine rağmen tüm iddiaları reddetti.

Açıklamada şöyle denildi:

’Gazetenizde yer verilen M.Ü. İletişim Fakültesi ile ilgili haber tek taraflı mesnetsiz itham ve iddialar dayanmaktadır. Haberde adı geçen öğretim elemanı tarafından ifade edilen lisansüstü sınavlar, fakülteler tarafından değil, ilgili enstitü kurulları tarafından belirlenen üçer kişilik komisyonlar tarafından uygulanmaktadır. Bu sürece tarafımızca müdahalede bulunulması akademik teşkilat yapısı ve ilgili mevzuat çerçevesinde söz konusu değildir. Haberde yer alan ithamlar ve iddialar mesnetsizdir. Lisans düzeyinde eğitim çalışmalarını yürüten fakültemizin ve şahsımın asılsız iddialarla hedef gösterilerek anlamsız tartışmalar içine çekilmek istenmesine üzüntüyle karşılamaktayız. Bir hafta önce de fakültemizle ilgili başka bir haber gündeme getirilmiş; ancak bir gün sonra bu haberin de asılsız olduğu belgeleriyle ortaya çıkmıştır. Yasal haklarımızı kullanmakla birlikte kamuoyunun asılsız iddialarla yanıltılmaması adına bu açıklamayı yapmaktayız.’ (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BDP, Dalyan raporunu açıkladı

SONRAKİ HABER

Sürgü'deki davulcu serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...