12 Aralık 2017 22:21

Almanyalı Osmanlılar çetesine ‘AKP’li vekil yardımı’ iddiası

Almanya’da istihbarat örgütlerinin takibe aldığı 'Almanyalı Osmanlılar' adlı suç çetesine AKP Milletvekili Metin Külünk’ün yardım ettiği iddia edildi.

Paylaş

Almanya’da istihbarat örgütlerinin takibe aldığı “Almanyalı Osmanlılar” adlı suç çetesine AKP Milletvekili Metin Külünk’ün “para verdiği ya da verdirdiği” iddia edildi. Alman güvenlik birimleri tarafından yapılan dinleme protokollerini yayınlayan ZDF televizyonu ve Stuttgarter Nachrichten gazetesi, Külünk’ün Almanyalı Osmanlılar adlı kriminal örgütle bağlantılı olduğunu, yöneticileriyle bir kaç kez görüştüğünü, para verdiğini ya da birilerine verdirttiğini ileri sürerek bu paralarla silah satın alındığını bildirdi. Haberde Mayıs 2016’da Skorpion tipindeki otomatik silahın bu parayla alındığı iddiası da yer aldı.

 

Haberi yapan gazeteciler, Külünk'ün irtibatta olduğu öne sürülen kişilerden “Almanyalı Osmanlılar”ın eski lideri Mehmet Bağcı ile söz konusu iddialarla ilgili olarak görüşmek istediklerini ancak kendisine ulaşamadıklarını belirtti. Bağcı, halihazırda başka suçlamalar nedeniyle tutuklu.

‘HEDEFLERİ TÜRKİYELİ MUHALİFLER’

Daha önce de Alman istihbarat örgütleri tarafından hazırlanan raporlarda, Almanyalı Osmanlılar adlı örgütün AKP ile bağlantılı olduğu, Almanya’daki muhaliflere yönelik baskı ve saldırılarda kullanıldığı ileri sürülmüştü. ZDF’de iddiaları haberleştiren Frontal 21 programına konuşan Kuzey Ren Vestfalya Anayasayı Koruma Örgütü Başkanı Burkhardt Freier, grubun öncelikli hedefinin “Türkiyeli muhalifler” olduğunu ifade etti. Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Örgütü Başkanı Sabine Thurau de grubun “Türk milliyetçisi” olduğunu bildiklerini söyledi.

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaleti İçişleri Bakanı Herbert Reul, iki ay önce grupla ilgili bir bilgilendirme raporu hazırlamıştı. Raporda Almanya’da polis baskınları ve örgütlü suçlarla gündeme gelen “Almanyalı Osmanlılar” adlı örgütün “Ankara tarafından desteklendiği” ileri sürülmüş, grubun başkanının Erdoğan’ın Başdanışmanı “İlnur Çevik tarafından Ekim 2016’da Ankara'da kabul edildiği”ne de değinilmişti.

‘GÖSTERİLERİ KÜLÜNK ÖRGÜTLÜYOR’ İDDİASI

Almanyalı Osmanlılar

ZDF ve Stuttgarter Nachrichten’de yer alan haberlerde, soruşturmada AKP Milletvekili Metin Külünk’ün, 2 Haziran 2016’da Ermeni Soykırım Yasası’nın Federal Parlamento’da kabul edilmesinden sonra karşı gösteriler örgütlediğine dikkat çekildi.

Külünk, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Köln’de Deutzer Werft’te yapılan mitingin örgütlenmesinde de başrolü oynamıştı. Erdoğan’ın video konferans yoluyla bağlanmasının Alman mahkemesi tarafından engellendiği mitingde Külünk, eyleme katılanları Erdoğan adına selamlamıştı.
Uzun bir süre AKP’nin Almanya’daki örgütü olan UETD’yi kendisine merkez edinerek çalışan Külünk, ayrıca bu örgütün yönetimini belirleyen kişi olarak da biliniyor.

‘ALMANYALI OSMANLILAR YASAKLANSIN’

Öte yandan iddiaları değerlendiren Sol Parti Federal Parlamento Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Sevim Dağdelen, Almanya’da güçlü bir Erdoğan ağının olduğunu, bunun amacının muhaliflere gözdağı vermek olduğunu ileri sürerek, “Federal Hükümeti bu konuda hareket etmeye çağırıyorum. Birçok bilgi ve belge Erdoğan’ın otoriter rejimini destekleyen örgütlerin olduğunu gösteriyor. Bunların birisi de Almanyalı Osmanlılar. Bu milliyetçi-İslamist örgüt Almanya’nın demokrasisi için de tehlike. Bu nedenle acil olarak yasaklanmalıdır” dedi.
2015‘te kurulan Almanyalı Osmanlılar örgütünün 1500 üyesinin olduğu tahmin ediliyor.

ALMANYALI OSMANLILAR'IN ADI DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELDİ

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaleti İçişleri Bakanı Herbert Reul bundan iki ay önce bir bilgilendirme raporu hazırlamıştı. Raporda Almanya'da polis baskınları ve örgütlü suçlarla gündeme gelen "Almanyalı Osmanlılar" adlı çetenin Ankara tarafından desteklendiği belirtilmişti. 

Raporda grubun başkanının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı İlnur Çevik tarafından 2016 yılı ekim ayında Ankara'da kabul edildiğine de değinilmişti. Raporda ayrıca ziyareti gerçekleştiren başkanın görüşme ile ilgili yaptığı, "Saygıdeğer kurucumuz, Cumhurbaşkanımızın danışmanlarından İlnur Çevik, Almanyalı Osmanlıları Cumhurbaşkanlığı'nda kabul etti. Grubun sembolünün olduğu tişörtü giyerek, cumhurbaşkanlığının yurt dışındaki terör örgütlerine karşı mücadele eden Türk vatandaşlarının arkasında olduğunu söyledi" yorumu da aktarılmıştı.

BİRÇOK OPERASYON DÜZENLENDİ

Almanyalı Osmanlılar'ın ana merkezi uzun süre Hessen eyaletine bağlı Dietzenbach adlı kentte bulunan bir boks kulübü (Osmanen Germania Boxclub) olarak biliniyordu. Geçen yıl Almanya'nın farklı eyaletlerinde birçok kez baskın düzenlenen çeteye uyuşturucu, silah ticareti, kara para aklama, şantaj, belgede sahtecilik gibi suçlamalar yöneltiliyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hollanda'da her 8 sporcudan biri cinsel istismara uğratılmış

SONRAKİ HABER

Almanya'daki Ryanair pilotlarına grev çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...