12 Aralık 2017 09:00

1HaberVar Platformu hakkında soruşturma başlatıldı

Cumhuriyet Savcılığı, 1HaberVar Platformu hakkında 'Basın yayın yoluyla PKK propagandası' yaptığı iddiasıyla soruşturma başlattı

Paylaş

668 Nolu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan televizyon ve radyo çalışanlarının biraraya gelerek oluşturduğu 1HaberVar Platformu hakkında “Basın yayın yoluyla PKK propagandası yapmak” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 16 Nisan referandumundan bu yana 1HaberVar’ın adım adım takip edildiği de ortaya çıktı. Söz konusu tarihten bu yana platformda yayınlanan onlarca program, basın açıklaması, miting ve çeşitli etkinlikler soruşturma dosyasına “delil” olarak konuldu.

DELİL: KONUKLARIN YORUMLARI

Savcılık, 1HaberVar’a yönelttiği suçlamaları kanıtlamak için ise programlara katılan konukların yorumlarını gösterdi. Platforma yöneltilen suçlamalar yayınlanan programlara konuk olan siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin güncel konularla ilgili yaptığı değerlendirme ve yorumlara dayandırıldı. Konukların bölge kentlerinde yaşanan hak ihlalleri, cezaevlerindeki açlık grevleri ve siyaset dünyasındaki gelişmelerle ilgili değerlendirmeleri, 1HaberVar’ın “propaganda yaptığına” delil olarak gösterildi. Konukların Kürdistan kelimesini kullanması da propaganda sayıldı.

YÜKSEKDAĞ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA DA SUÇ SAYILDI

Savcılığın en dikkat çeken suçlaması ise, 1HaberVar’ın resmi Twitter hesabından canlı olarak yayınladığı bir basın açıklaması. Savcılık, milletvekilliği düşürülen HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın duruşması ile ilgili HDP’lilerin yaptığı açıklamayı delil olarak dosyaya koydu. Açıklama sırasında “Figen Yüksekdağ irademizdir” sloganı atanların “Bu sloganı atarak Yüksekdağ’ın PKK ile ilgili daha önce söylediklerini benimsemiş olduklarını” savunan savcılık, 1HaberVar’ın da bunu yayınlayarak “PKK propagandası” yaptığını ileri sürdü. Yine HDP’nin yaptığı çeşitli etkinliklerin canlı olarak yayınlanması da 1HaberVar’a suçlama olarak yöneltildi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

İran’da 5.9 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Avusturya'da doğal gaz tesisinde patlama: 1 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...