10 Aralık 2017 12:24

Sinclair: Türkiye’de insan hakları konusunda keyfilik var

10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla insan hakları örgütleri Diyarbakır’da sempozyum düzenlendi.

Paylaş

10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında Diyarbakır’da İHD,TİHV, Hak İnisiyatifi, Baro ve TTB tarafından sempozyum düzenlendi. Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odasında gerçekleştirilen sempozyumun ilk oturumunda Türkiye’de hak ihlalleri ve bölgede OHAL ile birlikte artan ihlaller konuşuldu. Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine dair konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Direktörü Emma Sinclair, Türkiye’de insan hakları anlamında keyfilik olduğunu, iktidarı sorgulamanın, hükümete dönük eleştiri yapmanın yasak olduğunu kaydetti.

Türkiye’de birçok şeyin haber olmadığına dikkat çeken Sinclair, “Özellikle Şırnak ve Hakkari deki bir çok şeyi bilmiyoruz. Haber yapan gazeteciler baskılanıyor ve haber yapamayacak hale geliyorlar. Mahkemeler siyasi baskı altında. Bazı davalar basında yer alırken bazıları yer almıyor. Örneğin Cumhuriyet davasının haberi yapılırken, Zaman gazetesinin haberi yapılmıyor. Cemaatten dolayı korkuluyor” diye konuştu.

Siyasete dönük baskıya da değinen Sinclair, “Belediye başkanları görevden alınıyor. Kayyım atamalarıyla bir bölgenin yerel temsilcileri yok artık. O bölgede ayrı statü var. Bölge tamamen demokrasiden yoksun oldu” dedi.

TEK BAŞIMIZA HAREKET EDEMİYORUZ

Büyüada davası ve Osman Kavala’nın tutuklanmasının insan hakları savunucularını yalnızlaştırdığını belirten Sinclair, artık tek başlarına hareket edemediklerinin altını çizdi. Birleşmiş Milletler Venedik Komisyonu tarafından hazırlanan raporlara değinen Sinclair, “Cizre’ye, Sur’a dair raporlar hazırlandı. Demek Türkiye’ye dışarıdan bir tepki var, fakat hazırlanan bu raporlar Türkiye üzerinde etkili olmadı, neden olmadığını tartışmak gerekiyor” dedi.

‘MEZARSIZLIK POLİTİKASI UYGULANIYOR’

Avukat Rahşan Bataray Saman ise Türkiye’de işkencenin son dönemde arttığına dikkat çekerek, “Özellikle bölgede toplu mezarların ortaya çıkması için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda PKK’lilere, Şeyh Sait dönemi, Ermeni soykırımı dönemine ait toplu mezarlarla karşılaştık. Bu dönem ise yeni bir katman daha oluştu. Biz bu toplu mezarları ortaya çıkarırken artık mezarsızlık politikası uygulanıyor” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP'ten Malatya, Kocaeli ve Antep'te Ekim Devrimi paneli

SONRAKİ HABER

Hak savunucuları: OHAL değil insan hakları hemen şimdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...