09 Aralık 2017 23:41

'Kristal-İş bizi yalnız bıraktığı için sendika değiştirdik'

Camiş Madencilik işçileri, Cam Keramik-İş Sendikasını suçlayan Kristal-İş'i yalanladı: 'Kristal-İş bizi yalnız bıraktığı için sendika değiştirdik'

Paylaş

Camiş Madencilik işçileri, Kristal-İş’in kendilerini yalnız bırakması nedeniyle sendika değiştirmeye karar verdiklerini ve Cam Keramik-İş Sendikasına gittiklerini bildirdi. Eski sendikaları Kristal-İş yönetiminin Cam Keramik-İş Sendikasını suçlayan açıklamasına tepki gösteren işçiler, “Artık kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bunu da işten attırdığınız 90 Trakyalı kardeşimizden öğrendik” dedi. 2014’te büyük umutlarla Kristal-İş’e üye olduklarını belirten Camiş Madencilik işçileri, sendikadan ayrılma nedenlerini ise şöyle dile getirdiler: “Kristal-İş Sendikası işten atmaları sadece izledi. Bizleri bu süreçte yalnız bırakıp yanlış yönlendirdi. Biz çadır kurup eylem yapmak istediğimizde, yasal süreç içinde bu olayı sekiz ay içinde bitirip ilk maddemizin işten çıkarılan arkadaşlarımızı geri getirmek olduğunu söyleyip durdu. Kristal-İş yetki almasına rağmen işvereni masaya oturmaya zorlamadı. ” 

Kristal-İş’in açıklamasında kendileri için diğer fabrikalarda eylem yapıldığının ileri sürüldüğü ifade edilen açıklamada “Ama bizleri sadece sosyal medya üzerinde takip ettiklerini ve destek olduklarını biliyoruz. Hangi fabrikada eylem yapıldı? Nerede bilgilendirme okudunuz? Eğer dediğiniz gibi bunları yapsa idiniz bizleri 4 yıldan beri bekletmezdiniz. Şişecam yönetimi ile masaya otururdunuz. Toplusözleşmeye bizleri dahil ederdiniz” dendi. Kristal-İş’in yeni seçtikleri sendika olan Cam Keramik-İş’i hedef alan açıklamasına ilişkin ise şunları söyledi: “Sonuç olarak bizler özgür irademizle sendika değiştirdik. Bizler kimsenin baskısı altında kalmadık. Cam Keramik-İş Sendikasına da biz gittik. Artık kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bunu da işten attırdığınız 90 Trakyalı kardeşimizden öğrendik.”

KRİSTAL-İŞ CAM KERAMİK-İŞ’İ SUÇLADI

Kristal-İş Sendikasından yapılan açıklamada, Bilecik’teki Şişecam’a bağlı Camiş Madencilik’te çalışan 158 işçiden 104’ünün 2014 yılında sendikalarına üye olduğu hatırlatıldı. Toplusözleşme yapmak için çoğunluğun sağlandığı belirtilen açıklamada, patronun yetkiye itiraz ettiği, Çalışma Bakanlığının da Camiş Madencilik AŞ Bilecik Üretim Tesisinin “3 numaralı madencilik ve taş ocakları” iş kolunda yer aldığını bildirdiğini ifade etti. Örgütlenme sırasında işten atılan öncü işçilere sahip çıkıldığı savunulan açıklamada, işçilerin durumuyla ilgili çeşitli eylemler gerçekleştirildiği, defalarca yürüyüşler yapıldığı, bildiriler okunduğu ileri sürüldü. Cam Keramik-İş Sendikasının Camiş Madencilik’teki üyelerini yanılttığı ve kendi çıkarı için kullandığı iddia edilen açıklamada, Cam Keramik-İş, kendi örgütlü oldukları işyerlerinde çalışma yaparak işçileri bölmekle suçlandı. 

CAM KERAMİK-İŞ’TEN KRİSTAL-İŞ’E YANIT

Yazılı açıklama yapan Cam Keramik-İş, Kristal-İş’in suçlamalarına şu yanıtı verdi: “Camiş Madencilik işçileri kendi özgür iradeleriyle, ortak karar alarak sendikamıza gelmiş ve mücadele kararlılığını ortaya koymuştur. ‘24 arkadaşımız işten atıldı ve biz sadece seyrettik, eylem yapalım dedik sendika bizi durdurdu’ diyerek yeni bir yola girmiştir. Bizim yaptığımız gibi her sendikaya düşende işçinin kararına saygı duymak ve destek olmaktır. Gerisi boş laftır. Hele boş tehditlerle geri adım atacağımızın düşünülmesi ise tam bir saflıktır. En az Kristal-İş kadar şanlı bir geçmişe sahip sendikamız Cam Keramik İş, hakları için mücadele edecek hiçbir işçiye bugüne kadar kapılarını kapatmamıştır ve kapatmayacaktır. Şişecam işçilerin Kristal İş sendikasından istifa ederek, sendikamız Cam Keramik İş’ e üye olması ve ‘Sözleşme yapılsın Ücretler artsın’ sloganıyla başlattığı mücadele kararlı bir şekilde sürüyor. Sendikamız ve seçilmiş işçi temsilcilerinin görüşme taleplerine olumsuz cevap verilmesi üzerine üyelerimizle birlikte uyarı eylemlerimizi önümüzdeki günlerde daha da artıracağız. Yaklaşık dört yıldır oyalanan işçilerimizle birlikte her türlü fiili ve meşru mücadeleyi sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demir: İsveç’teki gelişmeler savaşın silahsız yansımaları

SONRAKİ HABER

'Kadrolu olmayacağız ama adı taşeron kalktı olacak'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...