On binlerce kişi Öcalan’ın köyüne gitti
Abdullah Öcalan’ın doğum günü nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanından Urfa’nın Halfeti ilçesine gelerek geceyi burada geçiren on binlerce kişi, sabahın erken saatlerinde Öcalan’ın doğduğu Amara köyüne gitti. Köye yapılan ziyarete BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ile BDP’li milletvekilleri de katıldı.
On binlerce kişi de, araçlarına binerek Amara köyüne doğru yola çıktı. Araç bulamayanlar ise 13 kilometre yürüyerek köye geldi. Renkli görüntülerin oluştuğu yürüyüşte, birçok yurttaş kamyonetlerin kasalarına binerken, kimileri de minibüslerin üstüne çıkarak Amara’ya geldi. Köye 7 kilometre kala araçlarından inen ve şal û şapık giyen onlarca genç ise BDP otobüsü önüne geçerek askeri düzende yürüdü. Ellerinde kutlama için getirdikleri havai fişek, Öcalan posterleri taşıdı.
KARDEŞİ SELAMI İLETECEK
Öcalan’ın doğduğu evin girişinde ise Öcalan’ın fotoğrafları sergilenirken, çok sayıda yurttaşın eve girmeye çalışması nedeniyle izdiham yaşandı. Ardından on binlerce kişi demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunurken, “Şehîd namirin” sloganı atıldı. Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, “Hepimizin doğum günü kutlu olsun. Mesajınızı denizin ortasına götüreceğim. Verdiğiniz mücadele ve selamlarınızı ona ileteceğim” dedi. Gültan Kışanak ise, Kürt halkının verdiği mücadeleyle çözüme yaklaşıldığını belirterek, “Bu aşamadan sonra Kürt sorununun çözümüne engel olan her yaklaşım, Türkiye’ye ihanettir. Kürt sorunu muhatapsız çözülecek bir sorun değildir. Muhatap Öcalan’dır. Sorun diyalog ve müzakere ile çözülebilir” dedi. Öcalan’ın 1993'ten bu yana barışçıl bir mücadele verdiğini dile getiren Kışanak, Kürtlerin Öcalan’ı muhatap ve önder olarak gördüğünü söyledi.
TUHAD FED adına basın açıklaması yapan Burhan Karakoç, 30 yıldır süren çatışmalı sürece dikkat çekerek, “Bu savaş durdurulmalı, imha ve inkar çözüm değil sorunu derinleştirir. Kürt sorununda muhatap Öcalan’dır. Öcalan ile yapılan görüşmeler kamuoyuna açıklansın” dedi.
Karakoç bunun ardından Kürt sorununun çözümü için Demokratik Çözüm Çadırları Platformu tarafından sunulan 10 temel talebi yenileyerek, bunların yerine getirilmesini istedi. Konuşmaların ardından Öcalan’ın doğduğu evin bahçesinden aldıkları toprak, ağaç dalı ile yeniden Halfeti’ye geri döndü.
KARAOĞLAN VE DAĞ ANILDI
Amara köyünde Öcalan’ın doğum günü kutlamaları yapılırken, binlerce kişi de 4 Nisan 2009 tarihinde düzenlenen yürüyüşe polis ve askerlerin yaptığı müdahalede Mahsum Karaoğlan ve Mustafa Dağ'ın hayatını kaybettikleri Karataş mevkiine giderek anma etkinliği düzenledi.
Kadınların ağıt yakarak şiir okuması duygulu anların yaşanmasına neden oldu. DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, BDP’li milletvekilleri katıldı. Aysel Tuğluk Mahsum ve Mustafa’nın acılarını yürekten hissettiklerini belirterek, barış için mücadelenin süreceğini söyledi.
Tuğluk Amara’ya gitmenin bir anlamının olduğunu belirterek, “Eğer bir barış olacaksa onurlu olsun, irademizi kimliğimizi inkar etmesin istiyoruz. Mahsum’un Mustafa’nın bize Amara yolunda anlattıkları da budur. Bunu halkımızla birlikte başaracağız” dedi. Amara köyünden dönen Mustafa Dağ’ın eşi Perihan Dağ, çocukları Gülsüm ve Şehima ile Mahsum Karaoğlan’ın annesi Naime Karağolan Karataş mevkiine geldi. Ailelerin gelmesiyle duygulu anlar yaşandı. (URFA)
Evrensel'i Takip Et