07 Aralık 2017 07:31

Hamas'tan Kudüs için 'yeni intifada' çağrısı

Hamas, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması sonrası yaptığı açıklamada intifada çağrısı yaptı.

Paylaş

Hamas Lideri İsmail Haniye, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması sonrası yaptığı konuşmada yeni intifada çağrısı yaptı.

Haniye, "Siyonist İsrail ’in Filistin topraklarındaki varlığını kabul etmiyoruz. Batı ve doğu Kudüs diye bir şey yoktur. Tek Kudüs, Filistin'in başkenti Müslüman Kudüs'tür" dedi.

"Barış süreci" diye bir şeyin kalmadığını belirten Haniye, "Sadece Filistinlilerin katılacağı geniş kapsamlı bir toplantı yapılması çağrısı"nda bulundu.

Haniye,  "Amerika tarafından desteklenen siyonist işgalcilerle mücadele etmenin tek yolu intifadadır" diyerek Mahmud Abbas yönetimine "İsrail'le güvenlik koordinasyonunu durdurma" çağrısı yaptı.

Hamas, ABD'nin kararı sonrası yarın için de "Öfke Cuması" çağrısında bulunmuştu.

İNTİFADA NEDİR?

Türkçede "Ayaklanma" anlamına gelen Arapça bir sözcük. Filistin'de 1987'den Oslo Anlaşmasının imzalandığı 1993'e kadar olan süreç 1. İntifada, Eylül 2000'den 2005'e kadar devam eden sürece ise 2. İntifada adı veriliyor.

BİRİNCİ İNTİFADA

1987 – 1993 yılları arasında sürdü. Gazze Şeridi’nden başlayıp Batı Şeria’ya yayılan protestolar, sivil itaatsizlik halini aldı ve genel grevler düzenlendi. 1962'si Filistinli 2 bin 300'e yakın insan hayatını kaybetti, ilk iki yılında yaklaşık 25 bin çocuğun dayaklar sonucu tıbbi desteğe ihtiyacı oldu, toplu cezalar, toplu tutuklamalar ve okul kapamalar yöntem olarak kullanıldı. “Özerk Filistin Yönetimi” anlaşmasıyla sona erdi.

İKİNCİ İNTİFADA

2000–2005 yılları arasında sürdü, binden fazlası çocuk 6 binden fazla insan hayatını kaybetti, büyük bir yıkım yaşandı. İkinci intifada resmi bir şekilde sona ermedi. (DIŞ HABERLER)

İHSAN ÇARALAN: FİLİSTİN DEVRİMİ'NDEN KOPARILMIŞ 'KUDÜS DAVASI' İLE NEREYE KADAR?

ÖNCEKİ HABER

Volkswagen yöneticisine dizel skandalı sebebiyle 7 yıl hapis

SONRAKİ HABER

Niğde'de köylülerin su isyanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...