07 Aralık 2017 06:49

Erdoğan’dan taşeron itirafı: Komisyoncular kazancı götürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan taşeronla ilgili ‘Taşeronlar komisyonculuk görevi suretiyle arada belli bir kazancı götürmüştür’ itirafında bulundu.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan taşeronla ilgili ‘Taşeronlar komisyonculuk görevi suretiyle arada belli bir kazancı götürmüştür’ dedi.

14 yıllık iktidarı boyunca çalışma yaşamına taşeron sistemini yaygınlaştıran ve esas iş kollarını dahi taşeronlaştıran AKP’nin Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’dan taşeron sistemi ile ilgili “Ne yazık ki, taşeronlar adeta komisyoncu görevi görmek suretiyle arada belli bir kazancı götürmüştür” itirafı geldi. 

‘KOMİSYONLCULAR ARADA KAZANCI GÖTÜRDÜ’

Yunanistan ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP Hükümetinin taşeron değişikliği ile ilgili şunları söyledi:  "Değerli kardeşlerim. Malum yıllardır taşeronluk meselesi hep konuşulmuştur, hep tartışılmıştır. Ne yazık ki, taşeronlar adeta komisyoncu görevi görmek suretiyle arada belli bir kazancı götürmüştür. Şimdi ise bu iş artık yoluna koyuldu. Hayırlı olsun. Kolay değil 900 bin işçi bundan istifade ediyor. Artık 'Benim sonum ne olacak' diye bir şey yok. Yeter ki herkes çalışmasını yapsın.

 {{339937}}

AKP DÖNEMİNDE TAŞERON İŞÇİ SAYISI YÜZDE 500 ARTTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın 2014’te bir soru önergesine verdiği yanıta göre, kamu ve özelde toplam taşeron işçi sayısı 1 milyon 482 bin 690. CHP’nin hesabına göre ise 2002 yılında 387 bin olan taşeron işçi sayısı 2017’ye gelindiğinde 2 milyona ulaştı ve AKP döneminde taşeron işçi sayısı yüzde 500 arttı. 

Kamuda çalışan taşeron işçi sayısının 700 bin ila 900 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Farklı rakamlar söz konusu olsa da son 15 yılda taşeronlaştırmanın hızla yaygınlaştığı açık bir gerçek. Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları nedeniyle son 15 yılda kamuda kadrolu işçi sayısı 400 bine kadar gerilerken, her bir kadrolu işçi başına en az iki taşeron işçi düşer hale geldi. Böylece kamuda taşeron esas, kadro istisna oldu. 

Yerel yönetimlerde ise durum daha da çarpıcı. Genel-İş Sendikası’nın raporuna göre belediyelerde her 4 işçiden 3’ü taşeronda çalışıyor. Taşeronlaştırmanın en yaygın olduğu sektörlerden biri olan sağlık alanında, kadrolu işçi sayısının en az 30 katı taşeron işçi mevcut. Tüm üniversitelerdeki toplam kadrolu işçi sayısı kadar taşeron işçi, sadece 3 büyük üniversitede çalışıyor. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Tacı alınan Itır Esen hakkında 1 yıla kadar hapis istemi

SONRAKİ HABER

LeBron James attı, Cavaliers üst üste 13. kez kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...