04 Aralık 2017 07:18

Noam Chomsky'den 'Barış İçin Akademisyenler'e destek mesajı

Dünyaca ünlü ABD'li filozof Noam Chomsky, Türkiye'de barış çağrısı yaptığı için yargılanan akademisyenlere destek verdi.

Paylaş

ABD'li dilci, filozof Noam Chomsky, "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza atarak barış çağrısı yaptıkları için "Terör propagandası" suçlamasıyla yargılanan akademisyenlere destek verdi.

Noam Chomsky’in mesajı şu şekilde:

‘Barış İçin Akademisyenler Bildirisinin imzacılarına karşı açılan dava, Türkiye halkının dostları tarafından büyük bir dehşetle takip edilen korkunç bir yargı hatasıdır. İddianamenin dili, yaşananların özenle korunması gereken ifade özgürlüğü hakkının temeline yönelik bir saldırı olduğunu açık bir şekilde göstermektedir. Bir örnek vermek gerekirse, imzacılar, "Sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması, İnsan hakları ihlali yapanların cezalandırılması, maddi ve manevi zarara uğrayan vatandaşların tazminat alma taleplerinin karşılanması’’ taleplerini dile getirmekle suçlanıyor. Bu talepler özgür toplumlar için tamamen makuldur ve endişeli yurttaşların yanında olunması son derece doğal ve takdire şayandır.  Çağrının yanlış olduğunu düşünenler buna karşı kendi görüşlerini olgun bir şekilde dile getirmek için yeterince fırsata sahiptir. Bu çağrıda, terörizmi en ufak bir şekilde destekleyecek hiçbir nokta yoktur.  Savcılığın barış ve adalet için yapılan bir çağrıyı terörizm destekleyicisi olarak çarpıtması, özgür ve insan haklarına saygılı bir toplumda müsamaha gösterilmemesi gereken bir olgudur. "

150'Yİ AŞKIN AKADEMİSYEN YARGILANIYOR

1128 akademisyen, Kürt illerindeki çatışmalı sürecin ve yaşanan hak ihlallerinin sonlandırılması için Ocak 2016’da yayımlanan “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı barış bildiriyi imzalamıştı. Bu akademisyenlere daha sonra yenileri de eklendi.

“Terör örgütü propagandası” iddiasıyla haklarında dava açılan ve 7 buçuk yıl hapis cezası istenen imzacı akademisyenlerin sayısı ise 150’yi aştı.

Barışı savundukları için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde hakim karşısına çıkacak akademisyenlerin yargılama takvimi 5 Aralık’ta başlayıp Mayıs 2018’e kadar sürecek.

5 Aralık’tan itibaren her hafta Salı ve Perşembe günleri hakim karşısına çıkacak olan akademisyenlerin yargılamaları, 5 Eylül’de kurulan İstanbul 32, 33, 34, 35, 36, 37. Ağır Ceza Mahkemeleri’nde yapılacak. Aralık ayı duruşmaları 7, 14, 19, 21, 26 Aralık tarihlerinde devam edecek.

Haklarında dava açılan barış imzacısı akademisyenlerin okulları sırasıyla Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Aren Üniversitesi, Kemerburgaz Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Matematik öğretmeni, öğrencilere tacizden tutuklandı

SONRAKİ HABER

Gebze Kroman Çelik işçisi, iş bırakarak mücadeleyi başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...