01 Aralık 2017 00:59

Slovakya’daki 6 günlük metal grevinin öğrettikleri

Fransız Le Monde gazetesi, Slovakya’da Volkswagen’in (VW) Martin fabrikasında çalışan 12 bin işçinin 6 günlük grevine dair makale yayımladı.

Paylaş

“Avrupalı otomotiv tekellerinin ucuz emek sömürüsü için gittikleri Slovakya’da örgütlü ve bilinçli bir işçi sınıfı doğuyor. Slovakya’da Volkswagen’in (VW) Martin fabrikasında çalışan 12 bin işçinin zaferle biten grevi metal işçisine umut veriyor.” 

Fransız Le Monde gazetesi, geçtiğimiz haftalarda, haziran ayında gerçekleşen 6 günlük grevin önemini ele alan bir makale yayımladı.

Makalede grevle ilgili öne çıkan bilgiler şöyle:  

UZUN SÜREDİR GREV YAPILMIYORDU

1991’de Slovakya’nın Škoda fabrikalarını satın alan VW, ülkeyi ucuz araba üretim cenneti haline getirerek dev kârlar elde etti. Ülkenin o dönemdeki neoliberal hükümetinin de desteğiyle 10 yıl boyunca vergi yükünden de kurtulan şirket dahilinde çalışan işçiler  günümüzde yıllık 388 bin adet lüks ve pahalı araç üretir konuma geldi.

Uzun süredir önemli bir grevin gerçekleşmediği ülkede geçtiğimiz haziranda Volkswagen Martin fabrikasında 6 gün tam katılımlı grev yapan ve ücret artışı başta birçok önemli kazanım elde eden işçilerin eylemi gündem olmayı sürdürüyor.  

İşçilerin talepleri ilk gündeme geldiğinde, VW Slovakya’nın sözcüsü, sendikanın yüzde 16 ücret zammı isteğini “sorumsuzca” diye nitelendirmişti. Ancak 6 günlük grev sonunda VW yönetimi grev sonucu yüzde 14.1  maaş artışını, 500 avro ikramiye ve tatil günlerinin artırılması gibi  bir dizi sosyal talebi kabul etmek zorunda kaldı. Almanya’daki üretim seviyesine ulaşan Slovakya’da bir VW işçisinin ücreti 679 avro iken, Almanya Wolfsburg fabrikasında çalışan bir VW işçisi ise 2 bin 70 avro aylık alıyordu.

ULUSLARARASI İŞÇİ DAYANIŞMASI KAZANDIRDI

Grev boyunca Bratislava kentinde kurulan grev noktalarında mücadele veren sendika uzmanı Karol Klobušickı, VW iºçisinin tüm  Slovakyalı emekçilere “Biz aynı zamanda sizin için de mücadele diyoruz”  mesajını verdiğini dile getirdi.

Moderné Odbory sendikası üyesi işçiler için en zor olanı grev öncesi dönemdi. Kendilerini, (devlete yakın sendika) OZ Kovo metal sendikasına rağmen kazanabileceklerine ikna etmeleri gerekiyordu. Hükümetin aracısı rolü nedeniyle, OZ Kovo’nun üye oranı 1993’te yüzde 70 iken bugün yüzde 10’a düşmüş durumda.

OZ Kovo’nun hareketsizliğinden, mali şeffaflığı bulunmamasından bıkan küçük bir grup işçi, OZ Kovo’nun İktidar Sahibi Başkanı Emil Machyna’ya karşı geldi, seçimlerde başkanlığına karşı çıktılar. 

Machyna’nın yanıtı VW yönetimine 15 işçiyi işten attırmak oldu. Almanya’daki VW firmasında çok etkili olan Alman metal işçilerinin sendikası IG Metall ise, Moderné Odbory’nin sendika olarak tanınması için yönetime baskı yaptı. Bugün sendikanın 9 bin 500 üyesi var, VW Slovakya’nın dört işçisinden üçü bu sendikanın üyesi.  

ARTIK UCUZ İŞ GÜCÜ OLMAYACAĞIZ

Otomotivde örgütlü Moderné Odbory (Modern Sendika) Temsilcisi Ján Macho, “Artık Batılı şirketlerin kölesi olmayacağız. Avrupa’nın üçüncü dünyası olmayı reddediyoruz . Eminim ki kazanımla sonuçlanan grevimiz tarihteki yerini alacaktır. Avrupa’da ilk defa herkes bizim durumumuzu konuşmak durumunda kaldı” dedi. 

Kendisi de motor işçisi olan Macho, “Avrupalı yatırımcılar ülkemizdeki yüksek işsizlik oranını kendi lehlerine kullanarak ve işçiyi korku altında çalıştırarak büyük çıkar elde ettiler. Ancak artık gözümüzü korkutamayacakları bir mücadele seviyesine geldik” şeklinde konuştu.
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Levent Tüzel: Diyarbakır yalnız olmadığını hissetmek istiyor

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan Yemen’in fabrikalarını da vuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa