27 Kasım 2017 15:17

İngiltere: Gümrük Birliğinden çıkıyoruz

İngiltere Başbakanı Theresa May’in Sözcüsü ‘İngiltere’nin Avrupa Birliği’nin (AB) Gümrük Birliğinden tamamen ayrılacağını’ duyurdu.

Paylaş

Açıklamada Brexit’in (İngiltere’nin AB’den ayrılması) ardından İngiltere’nin  AB üyesi İrlanda ile sınırda herhangi bir fiziksel alt yapıdan kaçınacağı ancak buna uygun çözümün iki ülke arasındaki gelecekteki ilişkiler çerçevesinde bulunabileceği kaydedildi.

İngiltere’nin AB’nin Gümrük Birliğinden ve Ortak Pazardan ayrılacağını yineleyen May’in sözcüsü “Herhangi bir fiziksel alt yapıdan kaçınmaya kesin şekilde bağlılığımızı sürdürüyoruz ve bu konuda AB ile net görüşmeler gerçekleştirdik” dedi.

Sözcü “Ancak Brexit Bakanı David Davis aynı zamanda bunun sadece gelecekteki ilişki bağlamında çözülebileceği konusunda da açıktı” ifadelerini kullandı.

İRLANDA SINIR İÇİN BASKI YAPIYOR

İrlanda’nın Avrupa Komiseri Phil Hogan önceki gün yaptığı açıklamada May’in Brexit sonrası Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti ile olan sınırlar konusundaki yaklaşımını değiştirmesi halinde tıkanan Brexit müzakerelerinin açılacağını savunmuştu.

Hogan May’in İngiltere’yi AB Gümrük Birliği ve tek pazardan çıkartmaktan vazgeçmesi halinde sınır sorununun kolayca çözüleceğini söylemişti.

İngiltere 28 üyeli birlikten 2019’da ayrılmayı planlıyor. Hogan Observer’a yaptığı açıklamada  Kuzey İrlanda’nın bu yapılarda (Gümrük Birliği ve Ortak Pazar) kalmayı sürdürmesi gerektiğini söyleyerek “Eğer İngiltere veya Kuzey İrlanda AB Gümrük Birliğinde ya da daha iyisi Oratk Pazar’da kalmaya devam ederse sınır sorunu olmaz. Bu çok basit bir gerçek” diye konuşmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suudi Arabistan Prensi Mısır katliamında ‘fırsat’ gördü!

SONRAKİ HABER

Ulusal’da ‘Misafir’e Uluslararası’da ‘Malarina’ya ödül

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...