22 Kasım 2017 01:44

'Yetkililer işini yapsaydı IŞİD katliamları olmayacaktı'

10 Ekim ailelerinin avukatı İlke Işık sanıkların geçmişte takip edildiğini hatırlatarak ' Görevliler işini yapsaydı katliamlar olmayacaktı' dedi.

Paylaş

10 Ekim Ankara Katliamı davası bir yılı geride bıraktı. Bugün ve yarın görülecek 6. grup duruşmalarında iki emniyet görevlisinin mahkeme huzurunda dinlenmesi bekleniyor. Gazetemize değerlendirmede bulunan müşteki avukatlardan İlke Işık, sanıkların bazılarının geçmişte takip edildiğini hatırlatarak “Belki işini yapması gerekenler işini yapsaydı, bugünün sanıkları firari olmayacaktı. Belki de bu katliamlar gerçekleşmeyecekti” dedi. 

10 Ekim Ankara Katliamı davasının 6. grup duruşmaları bugün başlıyor. Bir yılını geride bırakan ve Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmalar iki gün sürecek. Geçtiğimiz duruşmada mahkeme heyeti, sanık Suphi Alp Fidan’ın katliamdan önce görüştüğünü söylediği polislerin mahkeme huzurunda dinlenmesini kabul etmişti. Polislerin bu duruşmada gelip ifade vermesi bekleniyor. Öte yandan sanıklar hakkında farklı illerde yürütülen soruşturmalar da bu duruşmada ele alınacak. Davanın firari sanıklarından Edremit Türe’nin el Kaide üyesi olarak takip edildiği 2012 yılında, Suriye’den gelip gitmesine rağmen nasıl yakalanmadığı gazetemizde yayımlanan haberde de yer almıştı. Diğer sanıkların da benzer takiplere alınmasına karşın neden gerekli önlemler alınmadığı, önceki duruşmalarda olduğu gibi bugün ve yarınki duruşmalarda da gündeme gelecek. 

36 SANIKTAN İBARET OLMAYAN BİR DAVA

Dava öncesi gazetemize değerlendirmede bulunan Avukat İlke Işık, “Bu 36 sanıktan ibaret olmayan bir dava ve bu katliamda sorumluluğu olan herkese işaret etmeye devam edeceğiz.” dedi. “Geçen celseden bu yana Suphi Alp Fidan’ın adını verdiği polislerin mahkemede dinlenmesi talebi kabul edilmişti” diyen Işık, “Gelirlerse onların dinlenmeleri söz konusu olacak. Sanıklar başta Antep, Adıyaman olmak üzere ülkenin birçok yerinde cirit atmışlar. Çok rahat hareket etmişler. Bunu ilk duruşmadan beri söylüyoruz. Ortaya çıkan belgeler bunu gösteriyor. Çeşitli illerin dosyalarına baktığımızda sanıklar 2012’den beri izlenmiş, takip edilmiş, haklarında telefon dinlemeleri yapılmış ama yakalanmamışlar. Bu eylemleri yapmalarına engel olunmamış” dedi. 

AYNI HÜCRE 5 KATLİAMI ÖRGÜTLEDİ 

Aynı hücreden sanıkların, toplam 5 katliamı örgütlediğine dikkat çeken Işık, Suruç, Diyarbakır, Ankara ve Antep Katliamlarında aynı sanıkların isimlerinin geçtiğini dile getirdi. “Özetle ülkenin bir buçuk yıllık döneminde katliamlar örgütleyebilmiş bir yapılanmadan bahsediyoruz” diyen Işık, dava dosyalarının çok sayıda sorumluluğa işaret ettiğini ifade etti. Hazırlanan iddianameyi ‘Çok kötü, özensiz, hiçbir sorumluluğa işaret etmeyen, delilleri yok etme pahasına hazırlanmış bir iddianame’ olarak niteleyen Işık, “ Belki işini yapması gerekenler işini yapsaydı bugünün sanıkları firari olmayacaktı. Belki de bu katliamlar gerçekleşmeyecekti” dedi. 

SAVCI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Tüm bunlara ilişkin talepleri olacağını belirten Işık, şöyle konuştu: “Çok büyük bir sorumluluk zincirinden bahsediyoruz. Alınmayan önlemlerden, katliamdan sonra gaz kullanımından, sağlık önlemlerinin yerine getirilmemesinden bahsediyoruz. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi ikinci celseden sonra bir suç duyurusu yapmıştı. Bu suç duyurusu hakkında hızla işleme koymama kararı verildi. Yine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı hiçbir polis hakkında soruşturma açmayacağını söyledi. Bunu 3 kez söylediler. Sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında soruşturma yürütülmesi konusunda ısrar edeceğiz. Bu kararı veren savcı hakkında da suç duyurusunda bulunuyoruz.”  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SSCB'de barınma: Hayal edin, ev sahibi yok, kira 28 lira...

SONRAKİ HABER

Sultangazi'de silahlı saldırı: 1 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...