21 Kasım 2017 13:11

Akkuyu nükleerin ÇED iptal davası yarın görülecek

Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı ekoloji örgütlerinin açtığı dava yarın görülecek.

Paylaş

Akkuyu Nükleer Santrali Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna çevre derneklerinin açtığı iptal davası yarın Danıştayda görülecek.

Duruşma öncesi açıklama yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED ), Mersin Çevre Dostları Derneği (M. ÇEDO ) ve Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezinin (Tarsus ÇEKSAM ), ÇED sürecinin hukuksuz ve antidemokratik bir şekilde yürütüldüğüne ve halkın itirazlarının dikkate alınmadığına dikkat çekti. Bölge halkının yoğun protestoları sonucu, Halkın katılımı toplantısı yapılmadan hazırlanan rapora tepki gösteren çevre dernekleri, görev alan kurumların görüşlerinin halktan gizlendiğini, sivil toplum örgütlerinin ve meslek odalarının görüşlerinin dikkate alınmadığını bildirdi. 

Derneğin yaptığı açıklamaya göre: Nükleer santralin yapılması durumunda, 20 milyar litrelik deşarj suyu Akdeniz’i  2-6 derece ısıtacak. Isı artışı ve kullanılacak kimyasallar Akdeniz’in ekosistemini bozacak, bölgedeki turizm ve balıkçılık olumsuz etkilenecek. Ayrıca deprem bölgesinde yapılması planlanan santral, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerini, 1.derece doğal sit alanını, arkeolojik sit alanını ve önemli doğa alanlarını tehdit ediyor. Bu alanlar arasında Akdeniz foku yaşam alanları, önemli kuş alanları, Göksu Deltası sulak alanı, deniz kaplumbağası yuvalama kumsalları da bulunuyor. “Akkuyu Fukuşima olmasın” diyen dernekler, Akkuyu Nükleer Santral projesinin iptal edilmesini istedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Leyla Zana'nın vekilliğinin düşürülmesi istendi

SONRAKİ HABER

Sovyetlerde spor anlayışı: Herkes için spor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...