21 Kasım 2017 11:29

Norveç'te sınır dışı edilmek istenen mültecilerle dayanışma

Norveç'in Oslo ve Trondheim kentlerinde sınır dışı edilmek istenen mülteciler için eylemler yapıldı, 'Ekim Çocukları bizim çocuklarımızdır' denildi.

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’in başkenti Oslo ile Trondheim şehirlerinde Afganistanlı genç mültecilerin yurt dışı edilmelerini durdurmak için yürüyüşler yapıldı. Dondurucu soğuğa rağmen Oslo’daki Meclis binasına yürüyen bine yakın kişi “Geri dönüşleri durdurun”, “Onlar bizim çocuklarımız, çocuklarımızı eve getirin” sloganları attı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen Uluslararası Çocuk Hakları Günü vesilesiyle gerçekleştirilen yürüyüşe siyasi partilerin gençlik örgütleri, sığınmacıları koruma örgütleri, göçmen örgütleri, Akademi Sendikası Çocukları Koruma Eğitimcileri (BIA), Çocuk Hemşireliği Sendikası (NSF) gibi 47 kurum katıldı.

Meclis önünde yapılan konuşmalarda ise hükümetin göçmen politikası eleştirilerek, Afganistanlı mülteci gençlerin ülkelerine geri gönderilmek istenmesine tepki gösterildi.

Bu gençlerin sınır dışı edilme korkusuyla evlerinde kalmadığı, okullarını bıraktığı belirtildi.

Norveç

EKİM ÇOCUKLARI KİMDİR?

İki yıl önce 130 kadar Afganistanlı çocuk, yanlarında kimse olmadığı halde Norveç’e gelmişti. “Ekim Çocukları/Oktoberbarna” denen bu çocukların birçoğu bugün artık 18 yaşlarını doldurdukları gerekçesiyle korunma haklarını kaybetti ve Afganistan’a geri gönderilecekleri açıklandı. Tepkiler üzerine ise meclis, kararı yeniden ele almaya karar verdi.

Ekim Çocukları’nın çoğunun gerçek kimliği ve doğum tarihleri bilinmiyor. Geldikleri ekim ayında “16 yaşında” olarak kaydedilen çocukların geçtiğimiz ekimde 18 yaşına girdikleri varsayılıyor.

Norveç hükümetinin iltica politikası, insan hakları savunucuları, Uluslararası Af Örgütü ve BM gibi uluslararası kurumlar tarafından eleştiriliyor. Af Örgütü, daha insancıl bir iltica politikası kampanyasında Norveç’i kötü örnek olarak kullanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Polonya, ağaç keserse günlük 100 bin avro ceza ödeyecek

SONRAKİ HABER

KESK Adana Kadın Meclisi: Kadın düşmanı yasaları geri çekin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...