18 Kasım 2017 00:09

Ankara Üniversitesi’nden bilgiyi de ihraç ettiler!

Ankara Üniversitesi, KHK ile ihraç edilen akademisyen Prof. Dr. Funda Başaran’ın hazırladığı açık ders projesini veri tabanından kaldırdı.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul 

Ankara Üniversitesi, KHK ile ihraç edilen Barış Bildirisi imzacılarından akademisyen Prof. Dr. Funda Başaran’ın hazırladığı açık ders projesini veri tabanından kaldırdı. Gazetemize konuşan Başaran, açık dersin erişilemez hale getirilmesinin son derece üzücü olduğunu belirterek, “Açık dersin akademide üretilen bilginin toplumsallaşması için küçük ama önemli bir işlevi var. Bunu ortadan kaldırmak sadece beni ‘cezalandırma’ amacı taşımıyor, toplumu da cezalandırıyor” dedi.

Barış için Akademisyenler’in hazırladığı bildiriyi imzaladıktan sonra 686 sayılı KHK ile ihraç edilen Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Başaran’ın Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) Açık Ders Malzemeleri Projesi için hazırladığı “İletişim Teknolojileri ve Toplum” isimli açık dersi hem TÜBA hem de Ankara Üniversitesi açık ders veri tabanından kaldırıldı. 

Başaran duruma tepkisini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla dile getirdi: “Bir zamanlar TUBA açık ders projesi için hazırladığım iletişim teknolojileri ve toplum isimli açık ders hem TUBA, hem de Ankara Üniversitesi veri tabanından kaldırılmış. Bu nasıl bir düşmanlıktır? Bu sadece barış imzacılarına değil, bilgiye ve topluma düşmanlık değil mi?​”

‘TOPLUMU DA CEZALANDIRIYOR’

Konuya ilişkin gazetemize değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Funda Başaran, TÜBA’nın açık ders projesi kapsamındaki çağrısına, 2013 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden o dönem araştırma görevlisi olan bir arkadaşıyla başvurduklarını, kabul aldıktan sonra 14 hafta için her biri 10-12 sayfalık ders notları, 3 görüntülü ders, örnek sınav soruları ve ek okumalardan oluşan bir ders içeriği hazırladıklarını anlattı. 

“İletişim Teknolojileri ve Toplum” ismiyle TÜBA’nın açık ders veri tabanında kullanıma açılan dersin, daha sonra Ankara Üniversitesi’nin kendi açık ders sitesinde de kullanıma açıldığını söyleyen Başaran, “Aynı dersi okulda da veriyordum ve okuldaki öğrencilerim de bu dökümanlardan faydalanıyordu. Doktora öğrencileri de dahil olmak üzere başka üniversitelerden birçok öğrencinin kaynak olarak başvurduğu bir dökümandı. Pek çok olumlu dönüşler aldım bu derse dair” dedi. 

3 ay öncesine kadar ders içeriğinin ulaşılabilir durumda olduğuna dikkat çeken Başaran, “Önceki gün hem TÜBA’nın hem de Ankara Üniversitesi’nin açık ders veri tabanlarından dersi kaldırdığını farkettim. Sonuçta gerekli tüm mekanizmalardan geçerek kabul edilmiş bir açık dersin, erişilemez hale getirilmesi son derece üzücü. Çünkü bu açık ders. Adı üzerinde. Akademide üretilen bilginin toplumsallaşması için küçük ama önemli bir işlevi var. Bunu ortadan kaldırmak sadece beni ‘cezalandırma’ amacı taşımıyor, toplumu da cezalandırıyor” diye konuştu.

‘TİCARİ AMAÇLA KULLANILMASI RAHATSIZ EDİCİ’

Öte yandan TÜBA ve Ankara Üniversitesi veri tabanından kaldırılan dersin, bazı özel üniversitelerin ve özel kursların veri tabanlarında bulunduğunu aktaran Başaran, “Bu açık dersin tüm haklarını imzaladığımız bir protokolle TÜBA’ya devrettiğimi hatırlıyorum. Protokolün hukuki boyutunu tam olarak hatırlamıyorum ancak Google aramasında bu açık ders bazı özel üniversitelerin ve özel kursların veri tabanlarında bulunuyor. Hatta 59 TL karşılığında sertifika veren bir özel eğitim kurumunun web sitesinde doğrudan benim ismimle yer alıyor. Açık ders projesi kapsamında hazırlanan bu içeriğinin ticari amaçlarla kullanılması da son derece rahatsız edici bir durum” dedi  

TÜBA NEDİR?

Massachusetts Institute of Technology'de (MlT) 2000 yılından beri yürütülmekte olan Açık Ders Malzemeleri Projesi, Türkiye Bilimler Akademisi’nin 19 Ekim 2006’da üniversite rektörlerine ilettiği bir mektupla başladı. Yürütülen çalışmalar kapsamında 25 Mayıs 2007’de Ulusal Açık Ders Malzemeleri Konsorsiyumu (UADMK) kuruldu. 22 Mayıs 2009'da TÜBA bünyesinde faaliyet göstermeye başlayan Üniversite Açık Ders Malzemeleri (ADM) bir üniversitede verilen derslerin internet ortamında açık ve ücretsiz olarak erişimine ve kullanımına imkân sağlayan her türlü ders kaynağını içeriyor. Açık ders malzemesi bir dönemi kapsayan (14 hafta ya da 42-50 saat) ders izlencesi, ders notları, ders sunumları (powerpoint sunumlar, video, animasyon, vb.), örnek sınav ve çözümleri, örnek ödev ve çözümleri, proje ve uygulamalar, ek okuma parçalarından oluşuyor. Proje kapsamında, tüm dünyadaki öğretim elemanları, öğrenciler ve kendi kendine öğrenenler için hazırlanmış ücretsiz ve açık eğitsel kaynaklar sunuluyor.

ÖNCEKİ HABER

Patronun işçi temsilcisi olduğu bir düzeni kabul etmiyoruz

SONRAKİ HABER

Engelli öğrenciye dayak, aileye hakaret!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa