16 Kasım 2017 09:27

Mahkeme Valiliğe, Onur Yürüyüşü’nü neden yasakladığını sordu

25. Onur Yürüyüşü'ne katılanlar hakkında açılan davanın duruşmasında mahkeme Valiliğe yürüyüşün neden yasaklandığını sordu

Paylaş

25. Onur Yürüyüşü'ne katıldıkları için haklarında "izinsiz gösteriye katılmak" iddiasıyla dava açılan 25 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Savunma yapan sanıklar, darbedilerek gözaltına alındıklarını belirtti. Avukat Levent Pişkin de yargılanmak istenenin LGBTİ varoluşu olduğunu belirterek, "Madem koruma amaçlı gözaltıydı, neden dava açıldı?" dedi.  

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde Haziran 2017'de 25. Onur Yürüyüşü'ne katıldıkları için haklarında, "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" iddiasıyla dava açılan 25 kişinin yargılaması İstanbul 48'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde başladı. Davanın ilk duruşmasına, 13 tutuksuz ile avukatları katıldı. 

‘DARP EDİLDİK... GÖZALTINA ALINDIK...’

Kimlik tespitlerinin ardından başlayan davada sanıkların avukatı Levent Pişkin, iddianamenin usule uygun hazırlanmadığını söyleyerek iptalini talep etti. Talep, iddianamenin iadesine ilişkin itiraz süresi geçtiği gerekçesi ile reddedildi. Daha sonra savunma yapan sanıklar, yürüyüşe katılmadıklarını gezmek için bulundukları İstiklal Caddesi'nde herhangi bir uyarıda bulunulmadan darp edildiklerini, sözlü şiddete maruz kaldıklarını ve bu şekilde gözaltına alındıklarını ifade ettiler. 

‘EN TEMEL HAKKIMIZ YARGILANMAK İSTENİYOR’ 

Daha sonra söz alan avukat  Levent Pişkin, olay günü kendisinin de İstiklal Caddesi'nde olduğunu belirterek, "Bize LGBTİ'lileri korumak amacıyla gözaltıların yapıldığı söylendi. Ancak, saldıran gruplara sadece kimlik tespiti yapılıp bırakılırken bizim arkadaşlarımız gözaltına alınarak şiddete maruz bırakıldı. Gözaltı otobüsünde bazı eşcinsellere, sanki zıt birşeymiş gibi ilahiler dinletildi. Madem koruma amaçlı yapılan gözaltıydı neden dava açıldı?" dedi. Savunmasında Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını da hatırlatan avukat Pişkin, daha önce Onur Yürüyüşü'ne katılanların beraat ettiğini belirterek, "Biz beraat etmekten yorulduk. Savcı iddianame yazmaktan yorulmadı. Burada yargılanan toplantı yürüyüş yasasına muhalefet değil, LGBTİ varoluşudur. En temel hakkımız yargılanmak isteniyor" diye konuştu.

MAHKEME VALİLİĞE  SORDU 

Duruşmada ara kararını veren mahkeme hakimi, Valiliğe yazı yazılarak, 25 Haziran 2017'de yapılan yürüyüşle ilgili yasaklama kararının ne zaman verildiğini, bu kararın ilan edilip edilmediğini, edilmişse ne zaman hangi usulle ilan edildiğinin bildirilmesini istedi. Duruşma ertelendi. 

NE OLMUŞTU?

Önceki seneler valiliğin izin vermesi üzerine Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilen "Trans Onur Yürüyüşü" bu yıl Valilik kararıyla yasaklanmıştı. Yasağın da güvenlik  gerekçesiyle alındığı öne sürülmüştü. Polis de, İstiklal Caddesi'nde önlemler alarak yürüyüşe izin vermezken caddede bulunan bazı kişileri de gözaltına almıştı. Ellerinde sopalarla gelen bazı kişilerin de LGBT'lilere yönelik saldırı girişimleri olmuştu. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

10 ayda toplam 14 milyar liralık çek karşılıksız çıktı

SONRAKİ HABER

Feyzioğlu’dan babalık değil baro başkanlığı bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...