15 Kasım 2017 00:39
Son Güncellenme Tarihi: 15 Kasım 2017 10:49

Zimbabve'de askeri müdahale: Mugabe ev hapsinde

Zimbabve'de ordu, başkent Harare ve devlet televizyonunu ele geçirdi. Devlet Başkanı Mugabe'nin ev hapsinde tutulduğu belirtiliyor.

Paylaş

Zimbabve'de devlet televizyonu ZBC'yi ele geçiren ve başkent Harare'nin stratejik noktalarını tutan ordu güçleri, Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin evinde gözetim altında tutulduğunu açıkladı. Hedefteki Grace Mugabe'nin Namibya'da olduğu öne sürülüyor. En az bir bakanın gözaltına alındığı bildirilirken Mugabe'nin görevden aldığı yardımcısı Emmersin Mnangagwa'nın da ülkeye döndüğü bildiriliyor.

DEVLET TELEVİZYONUNDA AÇIKLAMA YAPILDI

Devlet televizyonu ZBC'nin merkez binasını ele geçiren ordu mensubu 2 kişi tarafından yapılan açıklamada Mugabe ve ailesinin güvende olduğu ifade edildi. "Ordunun yönetime el koyması söz konusu değildir" diyen General S. B. Moyo, hedefin Mugabe'nin çevresindeki 'suç şebekesi' olduğunu ifade etti ve "Görev başarıyla tamamlanır tamamlanmaz hayatın normale dönmesini bekliyoruz" dedi. Moyo, söz konusu şahısların ülkenin toplumsal ve ekonomik yapısına zarar verdiğini söyledi.

Zimbabve

93 yaşındaki Mugabe, dünyanın en yaşlı lideri. 1980'de bağımsızlığını kazanan Zimbabve'de 1987'ye kadar başbakanlık yapan Mugabe, o tarihten bu yana da devlet başkanlığı yapıyor.  Ancak Mugabe'den sonra göreve kimin geleceği Zanu-Yurtsever Cephe(PF) partisinde gerilime neden oldu. Mugabe'nin eşi Grace Mugabe,  1970'lerdeki bağımsızlık mücadelesinde yer almış isimlerden, Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nın görevden alınmasını sağlamış ve onu "başı ezilmesi gereken yılan" olarak tanımlamıştı.

ASKERLER, BAŞKENTİN STRATEJİK NOKTALARINA KONUŞLANDI

zimbabve ordusu

Mugabe'nin yardımcısını görevden almak istemesi üzerine ülkenin Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga salı günü 90 ordu mensubuyla birlikte bir açıklama yapmış ve Mugabe'nin partisi Zanu-PF'deki tasfiyeleri sona erdirmeye hazır olduğunu söylemişti. Chiwenga Zanu PF'deki tasfiyelerin "net bir şekilde bağımsızlık mücadelesine katılanları hedef aldığını" söylemişti.

Açıklamayı 'darbe tehdidi' olarak yorumlayan iktidardaki Zanu-PF ise Genelkurmay Başkanı'nı 'vatana ihanet'le suçlamıştı.

EKONOMİ BAKANI GÖZALTINDA

Tırmanan gerilimle birlikte Zimbabve'nin başkenti Harare zırhlı araçlarla ordu denetimine geçti.

Ekonomi Bakanı Ignatius Chombo'nun gözaltına alındığı açıklanırken Chombo, Grace Mugabe'ye yakınlığıyla biliniyordu.

Askeri müdahaleye karşı sokağa çıkma ihtimali bulunan tek grup olan Zanu-PF'nin gençlik örgütüne ait olduğu iddia edilen sosyal medya paylaşımları grubun ordunun müdahalesiyle aynı çizgide olduğunu ortaya koyuyor. Atılan tweet'lerde "Uluslararası medyada çıkan haberlerin aksine Zimbabve ordusu darbe yapmadı. Zimbabve'de kriz ya da darbe yok. Ordu sadece Ulusal Demokrasi Projesi'ni barışçıl bir şekilde hayata geçiriyor" denildi.

Aynı twitter hesabı, gençlik örgütünün lideri Cde K Chipanga'nın gözaltında olduğunu doğruladı. "Chipanga'nın ordu güvencesi altında olduğu" belirtildi.

Zanu-PF gençlik örgütünün lideri Chipanga, Zimbabve ordusunun dünkü uyarısının ardından "Genelkurmay Başkanı Chiwenga kendisini siyasetten ayrı tutmalı ve kışlaya dönmeli" demişti.

MNANGAGWA ÜLKEYE DÖNDÜ

Öte yandan Mugabe'nin eski yardımcısı Emmersin Mnangagwa'nın da ülkeye döndüğü belirtildi. Mnangagwa'nın geçtiğimiz hafta Güney Afrika'da olduğu ve bugün geri döndüğü belirtiliyor.

GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ'NDEN AÇIKLAMA

Güney Afrika Cumhuriyeti Başkanı Jacob Zuma, Zimbabve'nin de dahil olduğu Güney Afrika Kalkınma  Topluluğu adına açıklama yaparak tarafları sükunete çağırdı ve "Darbe olmayacağını umduğunu" söyledi. Zuma, Güney Afrika Kalkınma  Topluluğu ve Afrika Birliği'nin gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

ÇİN: CHIWENGA'NIN ZİYARETİ NORMAL

Çin ise Genelkurmay Başkanı Chiwenga'nın geçtiğimiz hafta ülkeye ziyaretinin son derece normal olduğunu, Pekin'in ülkedeki durumu yakından takip ettiğini açıkladı.

ABD'NİN ZİMBABVE BÜYÜKELÇİLİĞİ 'SİYASİ BELİRSİZLİK NEDENİYLE' KAPALI

Dün akşam saatlerinde Zimbabve'nin Güney Afrika Büyükelçisi ülkede askeri darbe tehdidi olduğunu ifade etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Zimbabve'deki krizin diyalog yoluyla aşılması yönünde çağrılarda bulunmuştu. ABD'nin Zimbabve Büyükelçiliği, bugün tüm çalışanları dahil ülkedeki ABD vatandaşlarından evde kalmalarını istedi ve "devam eden siyasi belirsizlik nedeniyle" elçiliğin kapalı kalacağını ifade etti. (DIŞ HABERLER)

 {{337892}}

ÖNCEKİ HABER

'Altınova denizinden demir değil altın çıkaracaklar!'

SONRAKİ HABER

Suudi operasyonunun mali etkisi daha yeni başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa