12 Kasım 2017 12:23

Şırnak’ta maden katliamı sonrası kömür fiyatları uçtu

Şırnak'ta 8 işçinin hayatını kaybettiği göçükten sonra bazı kömür ocaklarının kapatılmasıyla kömür fiyatı yüzde 50 oranında arttı.

Paylaş

Cihan ÖLMEZ

Şırnak’ta 8 işçiye mezar olan göçükten sonra birçok kişinin geçim kaynağı olan bazı kömür ocaklarının kapatılmasıyla birlikte kömür fiyatında yüzde 50’lere varan bir artış yaşandı.

Şırnak’ta Cudi Dağı eteklerinde bulunan 1 Nolu Kömür Ocağı’nda 8 işçinin ölümüne neden olan göçüğün ardından askerler tarafından jeneratörlerine el konulan 50’ye yakın kömür ocağı kapatılmıştı. Her gün tonlarca kömürün çıkarıldığı ve çok sayıda işçinin ekmek kapısı olan ocaklara giriş ve çıkışlar ise askerler tarafından kesilmişti.

Söz konusu uygulamanın üzerinden yaklaşık 15 gün geçerken, kentteki kömür fiyatlarında da ciddi bir artış gözlemlendi.

Kömür rezervlerinin aniden düşmesine neden olan durumdan dolayı daha önce tonu 200 ila 280 TL arasından satılan kömürün fiyatı 300 ila 400 TL’ye kadar çıktı. Kış aylarının gelmesi ve rezervlerin daha da tükenmesi durumunda kömür fiyatının daha da yükseleceği düşünülüyor. Yıllardır farklı kentlerin kömür ihtiyacını karşılayan kentte, kömürcüler rezervlerin tükenmesi halinde dışarıdan kömür siparişi vereceklerini belirtti.  Çetin kış koşullarının yaşandığı kentte, alıcılar ise zaten kötü olan ekonomilerinin kömür alımına yetmeyeceği görüşünde.

KÖMÜR OCAKLARININ AÇILMASI TALEBİ

Daha önce verdikleri demeçlerde ocakların kapatılması yerine şartlarının düzeltilmesini isteyen işçiler ise duruma tepkili. Ocaklarının açılmaması durumunda, durumu zaten iyi olan özel şirketlerin daha da zenginleşeceğine dikkat çeken işçiler, ailelerinin tek geçim kaynağı olan ocakların açılması talebini yeniledi. (Şırnak/MA)

ÖNCEKİ HABER

Mefa’da kıyım: Yaklaşık 100 işçi atıldı

SONRAKİ HABER

Pomak yurttaşlar Çanakkale’de buluştu 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...