11 Kasım 2017 17:28

'Kapitalizmin çözümsüzlüğü karşısında çözüm Ekim Devrimi'

İhsan Çaralan Ekim Devrimi panelinde konuştu: Kapitalizmin çözümsüzlüğü karşısında çözüm Ekim Devrimi ve işçi sınıfı partisinin mücadelesidir.

Paylaş

1917 Ekim Devrimi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla yapılan 'Sosyalizm Geçmiş Değil Gelecek' etkinlikleri devam ediyor. Yeni E. Dergisi İzmir'de 'Ekim Devrimi İşçi Sınıfı ve Parti' başlıklı panel düzenledi. Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi'ndeki panele Evrensel ile Teori ve Eylem yazarı, EMEP MYK üyesi İhsan Çaralan konuşmacı olarak katıldı.

Çok sayıda kişinin katıldığı panel sinevizyon gösterimi ile başladı. Panelde, İhsan Çaralan, sosyalizmin tarihini, bilimsel sosyalizm fikrinin ortaya çıkışını, Marx ve Engels'in teroik mücadelesi, işçi sınıfının burjuvazinin yedek gücü olarak mücadeleye katılışını ve işçi partilerinin kuruluşunu ve Ekim Devrimi ile sonuçlarını anlattı.

Ekim Devrimi'nin yeni bir yol bulma arayışının sonucunda ortaya çıktığını belirten İhsan Çaralan “İşçi sınıfı ilk defa egemen bir sınıfın yedeği olmadı, kendi iktidarını kurdu. Ekim Devrimi gerçek bir kurtuluş olmuştur insanlık için. Sömürünün olmadığı, mülk sahibi sınıfların iktidardan uzaklaştırıldığı ve fabrikalarda işçilerin söz sahibi olduğu bir yönetim anlayışı egemen kılınmıştır” dedi.

‘EKİM DEVRİMİ TÜM DÜNYAYI ETKİLEDİ’

İşçi sınıfının örgütlü bir mücadele vermesi zorunluluğunda sınıf partisi ihtiyacının doğduğunu sözlerine ekleyen Çaralan şunları söyledi:
“Ekim Devrimi işçi sınıfının ve partisinin gücünü birleştirdiği bir devrimdir. Ekim Devrimi ile birlikte, devrim, eşitlik, barış, özgürlük ve ulusal sorun tanımları değiştirmiştir. Ekim Devrimi Rusya'da yapılsa da sonuçları tüm dünyayı etkilemiştir. Ekim Devrimi olmasaydı dünya 19. yüzyıl başlarında yaşıyor olacaktı. SSCB Anayasası kapitalist ülkelerin anayasalarına yön vermiştir.”

‘KAPİTALİZM REFAH VADEDEMİYOR’

SSCB'nin güç kaybetmesi ile birlikte neoliberalizmin ve otoriter, faşist yönetimlerin güç kazandığını vurgulayan Çaralan, “Tüm dünyada insanlar huzursuz. Güvencesiz çalışma yayılıyor. Yabancı düşmanlığı yayılıyor. Savaşlardan dolayı büyük göç dalgaları yaşanıyor. Kapitalizm insanlara refah vadedemiyor. Baskıyla yönetmeye çalışıyor. Avrupa'da artık mevcut demokrasi anlayışı da işlemiyor. Avrupalı emekçiler mevcut yönetimlerden rahatsız. İşçi sınıfı partisi doğru bir çalışma yaparsa işçilerin birleşmesi anlık bir meseledir. Sosyalizm uzakta değildir. Kapitalizmin çözümsüzlüğü karşısında çözüm Ekim Devrimi ve onun devamındaki işçi sınıfının partisinin mücadelesindedir. Bu önümüze görevler koyuyor. Bu tartışmaları ileri işçiler ve sendikacılar arasında yapmalı ve onları bu mücadeleye katmalıyız” dedi. Etkinlik, forumla devam etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİH: Siyasi nedenle tutuklanan avukatlar serbest bırakılsın

SONRAKİ HABER

Yargıtay üyesinin 10 Kasım yorumu: Zorunlu ibadete dönüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...