10 Kasım 2017 04:11

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bir kez daha değişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla değiştirilen üniversiteye giriş sınavında YÖK'ün yaptığı son değişiklikle neredeyse başa dönülmüş oldu.

Paylaş

Cumhubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla üniversiteye girişlerde YGS ve LYS yerine getirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) üzerinden bir ay geçmeden yine Erdoğan’ın isteğiyle üçüncü kez değişti. YÖK, ilk oturumda soru sayısını arttırdı, din kültürü, tarih, coğrafya ve fen bilimleri ilk aşama sınavına ekledi ve oturumları 2 güne böldü. Böylece sistemde neredeyse başa dönülmüş oldu. 

YÖK'ün internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamaya göre öğrenciler, kamuoyu ve ilgili paydaşlar tarafından iletilen görüş ve talepler değerlendirildi ve sistemde şu değişiklikler yapıldı:

SINAVLAR 2 GÜNDE TAMAMLANACAK

"Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın birinci oturumunun (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil Sınavı'nın ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verilmiştir. İkinci oturumda ve dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir."

TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) 120 SORUYA ÇIKTI

"TYT sınavında öğrencilerimizin temel yeterliliklerinin esas alındığı Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Sosyal Bilimler (coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe, tarih) sorusu, Temel Matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Fen Bilimleri sorusu (biyoloji, fizik, kimya) olmak üzere toplam 120 soru yer alacaktır."

Açıklamaya göre, TYT'ye eklenen Sosyal Bilimler Testi'nde öğrencilere coğrafya dersinden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden 5, felsefe dersinden 5, tarih dersinden 5 olmak üzere 20 soru yöneltilecek. Sınava eklenen Fen Bilimleri Testi'nde ise öğrencilere biyoloji dersinden 6, fizik ve kimyadan 7'şer olmak üzere 20 soru sorulacak. 

temel yeterlilik testi (TYS) soru dağılımı ve süre

Açıklamada, sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerindeki soru sayılarının, derslerin ortaöğretim programlarındaki ders saatleri yoğunluğuna göre değil, öğrencilerin temel yetkinliklerinin oluşmasına katkı sağlayan bilim alanlarına göre mümkün olduğunca eşit olarak dağıtıldığı söylendi.

Açıklamada ayrıca soru sayısı dikkate alınarak sınav süresinin 135 dakikaya çıkarıldığı aktarıldı.

Açıklamada, lisans programlarına yerleştirmeye esas teşkil edecek puan türlerinin, daha önce açıklandığı gibi Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanı şeklinde olacağı ve örnek soruların ÖSYM tarafından en kısa sürede paylaşılacağı bildirildi.

DEĞİŞİKLİK DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ İÇİN Mİ? 

Kararı değerlendiren eğitimciler, YÖK'ün bu değişikliği, din kültürü sorularının kaldırılmasıyla imam hatipli öğrencilerin dezavantajlı duruma düştüğü ve yeni sitemin din kültürü dersine ilgiyi azaltacağı yönündeki eleştiriler üzerine yaptığını söylediler.

PROF. DR. GÜMÜŞ: YÖK HALA İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMADI 

28 Ekim 2017 tarihli "YÖK ve YKS: Sınavı değil bilimi kaldırıyor" başlıklı köşesinde temel bilimlerin ilk aşama sınavından çıkarılmasının neden bilimsel olmadığını açıklayan Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Adnan Gümüş, YÖK’ün yaptığı son değişikliği şu sözlerle değerlendirdi: “Bizim eleştirdiğimiz hususlar dikkate alınıyor, biraz da eski sisteme yakın bir noktaya doğru evriliyor. Ama hala işin içinden çıkamamış durumdalar. Biraz da dertleri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ama bu arada sosyal bilimler ve fen bilimlerini de eklemek durumunda kaldılar.” 

‘ÖNERİMİZ SINAVLARIN KALDIRILMASI’

Kafa karışıklığının, YÖK’ün aslında tek aşamalı olan sınavı iki aşamalı gibi düşünmesinden kaynaklandığını ifade eden Gümüş, “Eğitim Sen olarak bizim öncelikli önerimiz sınavsız geçiş sistemi. Herkesin istediği programa giriş hakkından yanayız. Bu öneri birkaç yıl geçiş güçlüğü yaratsa da uygulanabilir, gerçekçi bir öneridir. Belki üniversite birinci sınıf eğitimi baraj olarak düşünülebilir. Eğer bir sınav olacaksa da bunun bilimsel kriterlere göre yapılması gerekir” diye konuştu. 

‘YÖK TEK AŞAMALI SINAVI İKİ AŞAMALI GİBİ DÜŞÜNÜYOR’

Alanların iç içe sokulmaması gerektiğine dikkat çeken Gümüş, İlk gün Tükçe ve Edebiyat ile Matematik, ikinci gün de Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri sınavlarının yapılmasını önerek gümüş, önerisini şöyle açıkladı: “Dört alan da puan hesaplanmasında dikkate alınır; sözel, eşit ve sayısal alanlar için sınavların katsayıları değişir. Tüm adayların sözel, eşit ağırlık ve sayısal puanları hesaplanır. 150 puan alabilenler MYO'lara, 180 puan alabilenler lisanslara başvurabilir. Ek olarak da dil sınavı yapılır.” (HABER MERKEZİ)

Adnan Gümüş yazdı: YÖK ve YKS: Sınavı değil bilimi kaldırıyor

ÖNCEKİ HABER

Vergi cennetlerinin altın müşterisi Hamdi Akın

SONRAKİ HABER

Louis CK, 5 kadına cinsel tacizde bulunduğunu kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...