10 Kasım 2017 00:05

Gıda işçisi yazdı: Ekim Devrimi’ni yeni öğrendim

Bir gıda işçisi: 13 yaşında çocukluk döneminde başladığım işçilik hayatının 2017’sinde, 1917’de Rusya’da bir işçi iktidarının kurulduğunu öğrendim...

Paylaş

İzettin AKIN
Gıda İşçisi/Esenyurt

35-40 yıldır duymamıştım. 13 yaşında çocukluk döneminde başladığım işçilik hayatının 2017’sinde, 1917’de Rusya’da bir işçi iktidarının kurulduğunu öğrendim. Kafamda hep işçiler sendikalarda örgütlenmeli, kendilerine yakın olan partilere oy vermeli biçiminde bir görüş vardı. Ama son yıllarda işçi arkadaşlarla tartışmalarda dinlediklerim beni şaşırttı. 100 yıl önce Rusya’da işçilerin partisinin önderliğinde bir devrim gerçekleşmiş, üretimi, yönetimi işçiler eline geçirmiş. İşçileri sömüren kapitalistler ülkede yaşayamaz duruma gelmişler. İşçiler, köylüler çalıştıkları her yerde toplumun çıkarı için emek vermişler. Başkalarının, patronların, büyük toprak sahiplerinin el koyduğu kaynaklar işçilerin, emekçilerin yararına kullanılmış. 

Bölgemizde bulunan AKKİM fabrikasında direnişte olan işçi arkadaşları birkaç kere ziyarete gittiğimde Ekim Devrimi aklıma geldi. İşçiler öfkeleniyor, sloganlar atıyorlar, sendikayı fabrikaya sokmaya çalışıyorlar. Ne olacak diye düşünüyorum. Fabrikanın dört duvarı arasına sıkışıp sömürünün bir kısmını “sendikalaşarak” azalttıklarını düşünse dahi sonuç ne olacak? Sömürü yine devam edecek. İşte Trakya bölgesinde Şişecam’da işten atılan işçilerin sendikası var ama işten atmalar, sömürü hız kesmeden devam ediyor. Onun için işçiler örgütlensin, sendikasını kendisi yönetsin, denetlesin ama sömürüden tamamen kurtulmak için kendi partisinde de örgütlenerek iktidara talip olsun. Olsun ki; sömürü tamamen ortadan kalksın. 

Ekim 1917’de Bolşeviklerin önderliğinde iktidarı alan işçilerin bu başarısı; direnişte olan, yürüyen, hakkını arayan, sendikalaşan işçiye önemli bir örnek olsun diyorum. Yani kapitalist patronlara bizi az sömürün demek yetmez. Bizi sömüremezsiniz deyip karşısına geçmeliyiz. Bütün değerleri biz işçiler üretiyoruz. Başkaları bu değerleri çalıyor, götürüyor. Buna dur demenin yolu, Rusya’da işçi iktidarının 40-50 yıllık pratiği bizlere de örnek olmalı. Biz de böylesi bir devrimi yapabileceğimize inanmalıyız.

ÖNCEKİ HABER

Sultangazi Habibler Cemevi'ne saldırı

SONRAKİ HABER

'K.K’nin eğitimi kesintiye uğramasın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...