06 Kasım 2017 14:21

‘Tutuklu ve hükümlü öğrenci sayısı nedir?’

HDP’li Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı tutuklu öğrenci sayıları arasındaki 33 bin 654 kişilik farkı Adalet Bakanı Gül’e sordu.

Paylaş

HDP’li Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı tutuklu öğrenci sayıları arasındaki 33 bin 654 kişilik farkı Adalet Bakanı Gül’e sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, kamuoyuna yansıyan tutuklu öğrenci sayısındaki farklılıklarla ilgili soru önergesi verdi.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği/Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi (CİSST/TCPS), konuya ilişkin açıklama yapmış, Adalet Bakanlığı’nın mahpus öğrenci sayısına dair verdiği iki sayı arasında 33 bin 654 kişilik fark olduğunu ifade etmişti.

Danış Beştaş, 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile “terör örgütü üyeliği veya bu örgütlerin faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar sebebiyle tutuklu veya hükümlü” olan bazı öğrencilerin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakıldığını da belirtti. Anayasanın “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz” şeklindeki 42. maddesini hatırlattı. Beştaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

* Hâlihazırda cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlü öğrenci sayısı nedir?

* Bakanlığınızın yanıtladığı bilgi edinme başvurusu yanıtı ile 2016 yılı faaliyet raporuna göre ifade edilen cezaevinde bulunan öğrenci sayılarına ilişkin 33.654 sayılık farkın kaynağı nedir? Hangi veri doğrudur?

* 677 Sayılı KHK’nin 4. Maddesi uyarınca eğitim ve öğrenim hakkı elinden alınan öğrenci sayısı 33.654 müdür?

* Şayet 33.654 öğrencinin eğitim ve öğrenim hakkı elinden alınmış ise bunun sebep ve dayanağı nedir? 677 Sayılı KHK’deki bu düzenleme Anayasa’ya aykırı değil midir? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Adrese dayalı kayıt sistemi sorunları daha da artıracak

SONRAKİ HABER

Eğitim bütçesi ihtiyaçların altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa