04 Kasım 2017 01:11

‘Tecavüzü teşhir ‘cinsel haz’ sayıldı!’

Bolu F Tipi Cezaevi idaresi Suna Aras’ın “Yıkanmak İstiyorum Ensest/Tecavüz” ve “Aha Çapulcu Şiir Taşlamalar” kitaplarını cezaevine sokmadı.

Paylaş

Vedat AYDEMİR
İstanbul

Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Eğitim Kurulu Başkanlığı, Suna Aras’ın “Yıkanmak İstiyorum Ensest/Tecavüz” ve “Aha Çapulcu Şiir Taşlamalar” kitaplarının cezaevine sokulmasını engelledi.

Eğitim Kurulu Başkanlığı kararında: “Yıkanmak İstiyorum Ensest/ Tecavüz-Suna Aras” isimli kitabın tamamı cinsellik içeren yayın olduğu anlaşılmıştır. “Aha Çapulcu Şiir Taşlamalar-Suna Aras” isimli kitapta ise yasa dışı eylem ve faaliyetleri meşru gösteren, özendiren, kamu görevlilerini hedef gösteren ifadelerinin yer aldığı tespit edilmiştir” dedi.  

Konuyla ilgili konuştuğumuz Suna Aras: “Aslında daha önce Hüseyin Aykol’un bir yazısından “Yıkanmak İstiyorum” kitabının cezaevine sokulmadığını, sakıncalı görüldüğünü öğrenmiş nedeni üstünde durmamıştım. Çünkü başımızda o kadar çok dert var ki, sanki bunu dert edinirsem, yaşatılan bunca insan hakları ihlallerine, çektirilen acılara karşı ayıp edecekmişim gibi bir hisse kapılmıştım. Ama şimdi gerekçeli kararı görünce deyim yerindeyse beynimden vurulmuşa döndüm. “cinsel içerik” Ne demek!” diyerek karara tepki gösterdi. 

‘TECAVÜZÜ ‘CİNSEL HAZ’ OLARAK GÖRÜYORLAR’

Yıkanmak İstiyorum Ensest/ Tecavüz kitabıyla ilgili olarak Aras: “Tecavüz mağdurlarıyla yüz yüze görüşülerek, tecavüz ve ensesti anlatan bir kitap, cinsellik olarak kabul edilebilir mi? Tecavüz ve ensesti cinsellikle, cinsel hazla, hatta seksle ilişkilendiren bir mantığın gerekçesidir bu yasak ve yasaklar. 

Çocuk istismarının her gün biraz daha çoğaldığını, tecavüz vakalarının korkutucu boyutta olduğunu, azımsanmayacak derecede yaşandığını düşündüğümüz ensest olayları, bu zihniyetin ürünüdür. Tecavüzcüyü cezasız bırakarak yüreklendiren, mağdurun mağdurluğunu dillendirmek konusunda sindiren mantık bu mantıktır. Tecavüz şiddetini, cinsel hazla bir tutan bu zihniyetin, ne kadar tehlikeli olduğunu her gün biraz daha canımız yanarak öğreniyoruz. Umarım “dur” deme zamanına fazla geç kalmayız!

Bu şu demek oluyor ki tecavüzü “cinsel haz” olarak görüyorlar. Bunun başka bir açıklaması olamaz” dedi. 

‘GEZİ’DE KAYBETTİKLERİMİZE ADANDI’

Yasaklanan Aha Çapulcu Şiir/ Taşlamalar adlı şiir kitabını Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybedenlere adadığını ifade eden Aras: “Kitap, Gezi sürecinin heyecanından, umudundan, sevincinden, mizahından, kardeşliğinden, barışından, gazından, bombasından, öfkesinden, acısından doğdu. Kitapta yer alan dörtlükler o coşkunun verdiği heyecanla iki günde oluştu. Tabii ki, sonrasında ufak tefek de olsa üzerinde düzeltmeler yapıldı. 

Neden bu kitap, “yasa dışı eylem ve faaliyetleri meşru gösteren, özendiren, kamu görevlilerini hedef gösteren ifadelerinin yer aldığı tespit edilmiştir” diyerek yasaklanıyor. 

Bu kitabın, Gezi süreci boyunca kaybettiğimiz, Berkin Elvan, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım, Hasan Ferit Gedik’lere adanmış olmasından olabilir mi?

Bütün yasakların altında, şiddeti saklama, ayıbı örtme, suçu gizleme niyetinin olduğunu biliyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

MSEL velilerinden taşıma kararına karşı imza kampanyası

SONRAKİ HABER

‘Hastanın kendi doktoruna gelmesini beklerdik'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...