03 Kasım 2017 13:58

TZOB: Ucuz et marketle değil destekle olur 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) zincir marketlerde satışına başlanacak 'ucuz et'e ilişkin açıklama yaptı.

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zincir marketlerde satışına başlanacak ‘ucuz et’ uygulamasının besicileri, sayıları on binlerce kasabı olumsuz etkileyeceğini açıkladı. Hükümeti ithalattan vazgeçip hayvancılığı desteklemeye çağıran Bayraktar, zincir marketlerde ‘ucuz et’ uygulamasının kalıcı çözüm üretmeyeceği uyarısında bulundu. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar

Birlik merkezinde basın toplantısı düzenleyen Bayraktar, ekim ayında, kırmızı ette üretici fiyatlarının düşmesine rağmen market fiyatlarının arttığına dikkat çekti. Üreticinin besiciliğe devam etmesi için hayvan başına 500-600 lira kazanması gerekirken hayvan başına 495 lira 93 kuruş zarar ettiğine vurgu yapan Bayraktar, “Hükümetimizden acil bir hamle bekliyoruz, besiye alınan hayvan başına 1000 lira destek verilmelidir” çağrısında bulundu. 

Hükümetin et fiyatlarını düşürmek için zincir marketlerle anlaştığını hatırlatan Bayraktar, “Et ve Süt Kurumu’nun karkasta kilogram başına 25 liralık alım fiyatını artırması gerek. Alım konusuna uygulamada sıkıntılar olabileceğini de düşünüyoruz. Et ve Süt Kurumu’nun 12 ilde kombinası bulunmaktadır. Kalan 69 ilde ve çok sayıda ilçe merkezinde nasıl alım yapacaktır? Bunun nakliye masrafları ne olacaktır? Et ve Süt Kurumu’nun, oluşabilecek arzı karşılayabilecek kapasitesi var mıdır?​” dedi. 

50 BİN KASAP NE OLACAK?

Satışların zincir marketlere verilmesinin kasapları da etkileyeceğini söyleyen Bayraktar, “Bu uygulamalar sonucunda, ülkemizde faaliyet gösteren ve sayıları 50 bine yaklaşan kasap esnafımız nasıl ayakta kalacaktır? Zincir marketler ithal ucuz et satarsa, kasaplar kırmızı et satamazsa, üreticimiz hayvanını kime kestirecektir?​” sorularına cevap istedi. 

PERAKENDECİLER DE TEPKİLİ

‘Ucuz et’in sadece iki zincir markette satılmasına karşı olduklarını açıklayan Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, kararın yerel zincirleri, küçük esnafı, kasapları hatta gıda perakendesindeki tüm oyuncuları zora sokacağı uyarısında bulundu. Kararın tekrar gözden geçirilmesini istediklerini belirten Altunbilek, 
“Perakendeciler olarak önerimiz, indirim mağazalarına Et ve Süt Kurumu tarafından verilen etin bizlere de verilmesi. Talebimiz bu, farklı bir şey istemiyoruz. Bizler de yıllardır perakendenin içindeyiz, katma değer üretiyoruz”  dedi.

FİYAT DÜŞMESİ BESİ HAYVANI VE MALİYETE BAĞLI

Ette fiyatların düşmesinin besi hayvanı ve yem maliyetlerine bağlı olduğunu belirten Bayraktar, “Sanki üreticimiz besicilikten çok para kazanıyormuş gibi bu yıl besiciye verilen hayvan başına 200 liralık destek kaldırılmıştır. Besi yemi ve besilik hayvan alım maliyetinde kısa zamanda bir düşüş sağlanması mümkün görünmemektedir. Besicimizin hayvan başına 495 lirayı geçen zararının telafi edilmesi ve 500 lira dolaylarında bir kazanç sağlayabilmesi için besiye alınan hayvan başına 1000 lira destek verilmelidir. Ahırların boşalmaması, üreticinin besiciliğe devam etmesi için bu gereklidir. Bu destekle hayvancılığa devam etmekte tereddüt eden besicilerimiz de ahırlarına hayvan koymaya başlayacaktır” dedi. Besicilerin desteklenmesini ve maliyetlerinin azaltılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “Marketler sattıkları ürünlere kolayca zam yapabilmektedir. Buna karşın üreticiler ne önünü görebilecek üretim yapabilmekte, ne zamlı yem fiyatlarına dur diyebilmekte, ne de üretimin devamlılığı için destek alabilmektedir. Üreticimiz zor durumdadır” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Antikomünist derneğin anketinden sosyalizm tercihi çıktı

SONRAKİ HABER

Yaralı inşaat işçisini ambulansa çalışma arkadaşları taşıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...