03 Kasım 2017 12:54

‘AKM’yi yıkmak da yıkıma terk etmek de suç’

Mimar, yazar ve sanatçı kurumlarından ortak açıklama: AKM'yi yıkmak da yıkıma terk etmek de suçtur.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKM’nin yıkılacağını söylemesinin ardından mimar, yazar ve sanatçı kurumları ortak açıklama yaparak “AKM'yi yıkmak da yıkıma terk etmek de suçtur!” dedi.

İmzacı kurumlar arasında Kültür-Sanat Sen, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Yazarlar Sendikası, TOBAV, TOMEB, SİNE-SEN, Özerk Sanat Konseyi, Sanatçılar Girişimi, UPSD ve İstanbul Kültür Forumu’nun imzası bulunurken açıklamada “Toplumdan gizli bir şekilde hazırlanıp onaylanan yeni projenin 6 Kasım’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bizzat açıklanacağını büyük bir esefle öğrenmiş bulunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.

AKM BİLEREK VE İSTEYEREK YIKIMA TERK EDİLİYOR

“16 Aralık 2010 tarihinde AKM’nin korunması yargı güvencesine kavuşmuş, yargı kararı ve koruma hukuku gereği AKM’nin depreme karşı güvenli hale getirilerek aslına uygun olarak restore edilmesi konusunda hazırlanan proje, Koruma Kurulu tarafından onaylanarak Ocak 2010’da Beyoğlu Belediyesince ruhsata bağlanmıştır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kamusal sorumlulukları doğrultusunda AKM’nin aslına uygun restorasyon işlerini tamamlamak ve binanın bir an önce yeniden hizmete açılmasını sağlamakla yükümlü oldukları halde 8 yılı aşkın bir süredir AKM’yi yıkıma terk etmek, polis karakolu olarak kullanmak gibi eylemler ile anayasal sorumluluklarını yerine getirmekten imtina etmek suretiyle suç işlemişlerdir. Bu konuda yıllardır bıkmadan usanmadan kamu idareleri nezdinde yaptığımız uyarılar ve suç duyuruları işleme konmayarak hukuk ve yargı kararları yok sayılmış, AKM bilerek ve isteyerek yıkıma terk edilmiştir. Yine ve yeniden uyarıyoruz: Yıllardır dünyanın gözü önünde tarihe, kültüre, sanata, topluma ve hukuka karşı taammüden suç işlenmektedir! Derhal onaylı restorasyon projesi uygulamaya sokularak bu kültür ve tarih yıkımına son verilmeli, Atatürk Kültür Merkezi özgün yapısı, kullanımı ve çevresiyle toplumun hizmetine sunulmalıdır. AKM'yi yıkmak da yıkıma terk etmek de suçtur!” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İhraç edilen öğretmenden tek kişilik tiyatro

SONRAKİ HABER

Filmi duyulsun diye İstanbul'da kendini bıçaklatmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...