01 Kasım 2017 07:09
Son Güncellenme Tarihi: 01 Kasım 2017 08:22

Süleyman Yeşilyurt'a 'Atatürk'e hakaret'ten hapis cezası

'Atatürk'e hakaret'ten yargılanan Süleyman Yeşilyurt, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Paylaş

 "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret etme" suçunu işlediği gerekçesiyle yargılanan Süleyman Yeşilyurt'a 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Dün, Derin Tarih Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan da aynı gerekçeyle 1 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

YEŞİLYURT DURUŞMADA HAZIR BULUNDU

Bakırköy 35. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Süleyman Yeşilyurt ile avukatı aynı zamanda kızı Berrin Yeşilyurt hazır bulundu.  Söz alan Yeşilyurt adliyeye gelip kendisinin teslim olduğunu belirterek, “Konuk olarak katıldığım programın moderatörleri ve genel yayın yönetmeni ile ilgili dava açılmamasını, takipsizlik kararı verilmesini anlayamıyorum. Bundan dolayı da üzüntü duyuyorum, Bu olayda soruşturma aşamasında özensiz davranıldığını düşünüyorum" dedi.  Sanık Yeşilyurt, "Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'e hakaret kastı ile hareket etmedim. Afet İnan ile ilgili geçmiş zamanlarda başka yazarlarda benim yazdığım konulara değinmişlerdir. Üslup ve yorum farkı olabilir. Suç işleme kastım yoktur" diye konuştu. Son sözü sorulan sanık Yeşilyurt “Beraatimi isterim" dedi. 

Mahkeme, "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama" suçunun yasal unsurlarının oluşmaması nedeniyle sanık Yeşilyurt'un beraatine karar verdi. 

1 YIL 3 AY HAPİS CEZASI

Davayı karara bağlayan mahkeme "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret etme" suçundan sanığı 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Bu hapis cezası ertelendi.

Sanık Yeşilyurt, "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan ise beraat etti. 

NE OLMUŞTU?

İktidara yakın Yeni Şafak gazetesini de bünyesinde barındıran Albayrak medya grubunun yayın organlarından TV Net’te, Yavuz Bahadıroğlu, yazarlar Mustafa Armağan ve Süleyman Yeşilyurt’un katılımıyla 6 Mayıs’taki ‘Derin Tarih’ isimli programda ‘Mustafa Kemal’in gönül galerisi’ konu başlığı tartışılmıştı.

Programda Yeşilyurt, “Manevi evlat’ diye bir durum olamaz, söz konusu değil. Hiçbir zaman ‘manevi evlat’ değildir, Çankaya’nın nikahsız ‘First Lady’sidir. Öğretmen, genç bir kız ‘manevi evlat’ olamaz. Yıllarca, kandırıldık, aldatıldık” derken, Armağan “Afet İnan nerede kalıyor’ dedim. Köşkte beraber yatıp kalkıyorlar çünkü. Aynı binada” ifadelerini kullanmıştı.

Büyük tepki çeken bu sözler sonrası Bakırköy Başsavcılığı Yeşilyurt hakkında ‘Atatürk’ün hatırasına hakaret etme’ suçundan soruşturma başlattı.

Ayrıca Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım hakkında sosyal medyada paylaşılan bir videoda söylediği sözler sebebiyle Hasan Akar hakkında da soruşturma açıldı.

Nur Cemaati’nden olduğu belirtilen Akar, videoda Mustafa Kemal Atatürk için “1938’de geberen piç” ve annesi Zübeyde Hanım için “Selanik’te resmi kayıtlarda genelevde çalışıyor” gibi ifadeler kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankası, enflasyon tahminini yüzde 9.8'e yükseltti

SONRAKİ HABER

Doğal gaz tasarrufu için neler yapmalıyız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...