31 Ekim 2017 06:27

Türkiye-Irak sınır kapısı Bağdat yönetimine devredildi

Habur sınır kapısının karşısındaki İbrahim Halil sınır kapısının kontrolü Bağdat yönetimine devredildi.

Paylaş

Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur sınır kapısının karşısındaki İbrahim Halil sınır kapısının bugün sabah saatlerinde itibaren, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden merkezi Bağdat yönetimine devredildiği belirtildi. Sınır kapısının devredilmesi nedeniyle düzenlenen devir törenine, 2'nci Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel ve Irak Genelkurmay Başkanı Osman Al Ganimi katıldı. TSK'nin askeri tatbikatına katılan Iraklı askerlerin de sabah saatlerinde ülkelerine geçtikleri öğrenildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 18 Eylül'de Habur Sınır Kapısı yakınlarında başlattığı ve sonradan 33 Irak askerinin de katıldığı askeri tatbikata katılan askerler sabah saatlerinde konvoy halinde zırhlı araçlar ile Habur Sınır Kapısı Gümrük Sahası'na girdi. Askeri hareketliliğin, Habur'un karşısında bulunan ve 1991 yılından beri Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmergelerin denetimindeki İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın merkezi yönetime devredilmesinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Gümrük sahasında yapılan devir törenine, 2'nci Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel ve Irak Genelkurmay Başkanı Osman Al Ganimi katılırken, TSK'nın askeri tatbikatına katılan Irak askerlerinin sabah saatlerinde sınırın Irak tarafına geçtikleri belirtildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yaptığı bağımsızlık referandumundan sonra merkezi Bağdat yönetimi sınır kapılarının devrini istemişti. 16 Ekim'de Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük başta olmak üzere "tartışmalı" kabul edilen merkezlere yönelik başlattığı operasyondan sonra yaşanan çatışmalar nedeniyle ABD öncülüğünde Bağdat ve Erbil yönetimi Musul'da görüşmelere başlamıştı. Görüşmeler nedeniyle taraflar arasında ateşkes ilan edilirken, yapılan anlaşmalara göre sınır kapıları ve sınırlar konusunda bazı konularda anlaşma sağlanmıştı. Anlaşmaya göre, sınır kapılarında peşmerge, Irak askerleri ve ABD askerleri bulunacak ve sınır kapıları ortak güçler ile kontrol edilecekti. (Şırnak/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Amatör futbolcuya saha ortasında kulüp başkanından dayak!

SONRAKİ HABER

AKP'li Esenyurt Belediye Başkanı fena yakalandı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...