27 Ekim 2017 11:44

EMEP: 2018 bütçesi, sermaye ve savaş bütçesidir

Emek Partisi, hükümet tarafından açıklanan 2018 bütçesine ilişkin açıklama yaparak, bütçenin yükünün halkın sırtına yüklendiğine dikkat çekti. 

Paylaş

Cem GÜL
İstanbul

Emek Partisi (EMEP) hükümetin açıkladığı 2018 bütçesinin halkın değil sermayenin ve savaşın bütçesi olduğunu açıkladı. Açıklamada, bütçenin yükünün halkın sırtına yüklendiğine de dikkat çekildi. 

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan imzasıyla yapılan açıklamada, “2018 bütçe büyüklüğü 762.8 milyar lira öngörüldü. Söz konusu öngörü geçen yıla göre 117.7 milyarlık liralık yüksek bir artışa işaret ediyor. Bütçe yüksek oranda artarken vergi gelirleri ve bütçe açığındaki artış dikkat çekmektedir.Bu durumda vatandaşa şu soruların cevabının verilmesi gerekiyor.Bunca vergi kimden toplanacak, nereye harcanacak? Bütçe açığı kimlere, nerelere kaynak aktarmak için harcanacak? Maalesef bu sorulara, ‘vergiler yol, su,elektrik olarak geri dönecek’, ‘bütçe açığı halkın temel ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımlar için verilecek’ cevabı verilemiyor” denildi.  

VATANDAŞA AĞIR YÜK!

Toplanacak vergilerin yüzde 65’inin dolaylı, tüketim üzerinden alındığının belirtildiği açıklamada, “KDV, ÖTV, Özel İletişim Vergisi, harçlar. Hükümetin eli vatandaşın cebinden çıkmıyor. Aynı anlayış bu yıl artarak sürecek gibi gözüküyor. Zira bütçede 30 milyar liralık gelir artırıcı önlemler hedefleyen hükümet, Motorlu Taşıtlar Vergisi artırmak gibi bir takım vergi düzenlemelerine gitti. Gelir vergisinin de, toplam istihdamın üçte ikisini oluşturan ücretli emekçilerden karşılandığı dikkate alındığında, 2018’de vergi yükünün emekçilerin sırtına yıkılacağı anlaşılıyor. Söz konusu yük, yüksek enflasyon nedeniyle harçlarda yaşanacak, çift rakamlı yeniden değerleme artışlarıyla iyice ağırlaşacak. Özetle; 2018’de temel tüketim maddelerine yapılacak zamların otomatiğe bağlanması ve halkın ödediği dolaylı vergilerin belirgin bir şekilde artması kaçınılmaz görünüyor” ifadelerine yer verildi. 

KULLANSAK DA KULMANMASAK DA VERGİSİ

2018 yılında 65.9 milyar lira olacağı söylenen bütçe açığının neden verileceğinin sorulduğu açıklamada, 6.2 milyar lira Kamu Özel İşbirliği projeleri için verilen garantilere gidecek. Havaalanı, köprü, hastane gibi ‘bedava yaptırılıyor’ denilen projelere aktarılacak.  Geçişleri kullanan yüksek fiyat ödeyecek, kullanmayan vergi verecek. Hapishane ihalelerine milyarca aktarılacak. Hiçbir şekilde denetlenemeyen örtülü ödenekler 2018 bütçesinin şampiyonu durumunda. Borçlanmanın gazına basan hükümet on milyarlarca lirayı faiz ödemelerine aktaracak. Böylece hatalı planlanan projelerin, borçla yaşamanın bedeli halka ödettirilmektedir” denildi.  

SAVAŞIN FATURASI HALKA

Savaş ve komşularla gerilim politikasının faturası da halka çıkarıldığının vurgulandığı açıklamada, “Güvenlik harcamaları adı altında ilgili kurumlara bütçeden ayrılan pay sürekli artıyor. 2018’de Milli Savunma Bakanlığı bütçesi 2017’ye göre yüzde 41, Jandarma Genel Komutanlığı bütçesinin yüzde 42 gibi fahiş oranda arttırıldı. 2018 yılında savunma ve güvenlik harcamalarındaki belirgin artış, savaş ve baskıcı, otoriter yönetim politikalarının bir sonucu” dendi. 

VAZGEÇİLMELİ

2018 bütçesinin özünü, yüksek maliyetli borçlanmalar, yerli ve yabancı sermayeye daha fazla kaynak transferleri, askeri ve güvenlik harcamalarının oluşturduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “AKP hükümetinin hazırladığı bu bütçe sermayenin ve savaşın bütçesidir, halkın ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm üretecek, beklentilerine cevap verecek bir bütçe değildir. Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, ulaşım, konut, iş güvencesi vb. emekçilerin temel ihtiyaçlarını gözetmeyen bu bütçeye itiraz ediyor.Emek Partisi olarak, işçi sınıfı ve emekçi halkımızı, emekten ve halktan yana bir bütçe için mücadeleye çağırıyoruz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rusya, Türkiye'den sınırlı domates ithalatına başlıyor

SONRAKİ HABER

Leman: Felek’ten geriye bir fotoğraf bile kalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa