25 Ekim 2017 23:50

Alipaşa’da yıktırılan evlerin yerine otel yapılıyor

Halkın itirazına rağmen boşaltılan Sur’un Alipaşa Mahallesi’nde yıktırılan evler yerine 2 otel ve 8 ticari dükkanın yapımına başlandı.

Paylaş

Salih YEŞİL
Diyarbakır

Acele kamulaştırma ile “kentsel dönüşüm” adı altında tartışmalı bir şekilde boşaltılarak yıktırılan Sur’un Alipaşa Mahallesi’nde, ilk betonarme konutlar yükselmeye başladı. Mahallede yıkılan evlerin yerine 47 ev, 2 otel ve 8 ticari dükkanın yapımına başlandı. 

Diyarbakır’ın Sur ilçesinin 15 mahallesinde yaşanan çatışmaların ardından 21 Mart 2016’da Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan sınırları içerisinde bulunduğu öne sürülen 368 adadaki 6 bin 300 parsel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırma kapsamına alındı. 

Ancak çatışmalardan etkilenmeyen ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin tarafından 2012’de çıkartılan Koruma Amaçlı İmar Planına dahil olan Alipaşa ve Lale Bey Mahalleleri de 21 Mart 2016’da Bakanlar Kurulu kararıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının revize edilen “kentsel dönüşüm planına” dahil edildi.

Acele kamulaştırma planına alınan Alipaşa ve Lale Bey Mahallelerinde mayıs ayında duyurulan yıkım kararı temmuz ayında başlatıldı. Her iki mahallede 1012 hak sahibi, evlerinin yıktırılmasına itiraz etti. Birçok hak sahibi yargı yoluna başvurdu. Ancak, yıkım için yargı kararları beklenmeden hak sahipleri evlerinden zorla çıkartılarak, yoğun güvenlik önlemleri altında yıkım süreci başlatıldı.

Çatışmaların yaşandığı mahallelerden Hasırlı Mahallesi’nde 44 konutun inşaatının ardından çatışmalardan etkilenmeyen, ama “acele kamulaştırmaya” dahil edilen Alipaşa Mahallesi’nde yıkımın tamamlandığı bölgelerde, ilk betonarme binalar da yapılmaya başlandı.

ALİPAŞA MAHALESİ’NDE 2 OTEL, 8 DÜKKAN

Alipaşa Mahallesi’nde yıkımın tamamlandığı alanların imarına başlandı. Alipaşa Mahallesi’nde 1. etap çalışmaları kapsamında, ilk betonarme yapılar yükselmeye başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ iş birliği ile Alipaşa Mahallesi’nde 1. etap olarak yapımına başlanan konutlar yaklaşık bir yıl içerisinde teslim edilecek. İki katlı, dubleks olarak yapılacak olan konutlar, eyvanlı ve avlulu olacak.

Bitişik nizam olarak yapılan evler 70 metrekareden 400 metrekareye kadar çıkabilecek. 8 adadan oluşacak 1. etap konutlarda kimi adalarda 10, kimisinde ise 4 ev olacak. 22 bin metrekare alan üzerinde toplam 47 konut yapılırken, 2 adet butik otel ve 8 adet de ticari dükkan olacak. 1. etap evleri 2+1, 3+1, 4+1 ve 5+1 şeklinde yapılacak. 

İNŞAATIN ETRAFI KAPATILDI

Suriçi Alipaşa Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapımına başlanan birinci etap evlerinde ayrıca parklar ve bir de otopark yer alacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının imar ihalesini yaptığı, TOKİ’nin yapımını üstlendiği inşaat çalışmalarında, işin ihale tarihi, yüklenici firma ve ihale bedelinin yer alması zorunlu olan tabela bulunmuyor. 

Dubleks tarzı evlerin yapım çalışmalarının devam ettiği alanın etrafı, dışarıdan görülmemesi için 3 metre yüksekliği aşan saç levhalarla kapatıldı. 

Sur’da kaç binanın yapılacağına dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kamuoyuna yaptığı bir açıklama bulunmazken, 1 Nisan’da referandum mitingi için Diyarbakır’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan “Toplam 2 bin Diyarbakır evi yapıp turizmin hizmetine sunacağız” demişti.

Öte yandan, Hasırlı Mahallesi’nde bitme aşamasına gelen, hak sahiplerine metrekaresi için 400 ile 600 TL arası ödeme yapıldığı, toplamda 30 bin ile 60 bin TL arası değişen fiyatlarla kamulaştırılan evlerinin yerine yapılan yeni konutların fiyatlarının 300 ile 500 bin TL arasında olduğu belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Zeynep Uzunbay: Kadın meselesi bir türlü bitmiyor...

SONRAKİ HABER

Arçelik işçileri: Ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...