06 Ağustos 2017 13:34

Sur'da Alipaşa’nın yüzde 80’i yıkıldı

2012’den bu yana yıkımın sürdüğü Sur’da 600’den fazla ev yıkıldı.

Paylaş

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde devam eden ve Alipaşa mahallesinde yoğunlaşan “Kentsel dönüşüm” adı altındaki yıkım sürüyor. Sur’un Yıkımına Hayır Platformu da çalışmalarına hız kesmeden devam ederken, son olarak ülke genelinde başlatılan ve bir ay sürecek olan imza kampanyasına destek büyüyor. Lalebey ve Alipaşa Mahallelerinde evlerini terk etmeyen yurttaşlara ise baskı artıyor. 2012’den bu yana yıkımın sürdüğü Sur’da 600’den fazla ev yıkılırken, Sur Platformu Eş Sözcüsü Talat Çetinkaya, Alipaşa mahallesinin yüzde 80’inin yıkıldığını aktardı. 

‘YIKIM BAŞLI BAŞINA BİR BASKIDIR’

Sur’daki kültürel ve tarihsel yıkımın devam ettiğini söyleyen Çetinkaya, polislerin Surluları telefonla taciz ederek, baskı altına almaya çalıştığını belirtti. Çetinkaya, yıkımın başlı başına en büyük psikolojik baskı aracı olduğunu kaydederek, “Yıkıntılar içerisinde yaşamını sürdürmeye çalışan bir halk var. Bu durum başlı başına büyük bir direniştir. Tüm baskılara rağmen halkın orayı terk etmemesinin oradan çıkmak istemediğinin en net mesajıdır” dedi.

‘İMZA ATANLAR KAMPANYAYI DUYURMALI’

Platform olarak yıkıma karşı duyarlılığı büyütmeye çalıştıklarını aktaran Çetinkaya, imza kampanyasına olan desteğin kendilerini memnun ettiğini ancak istenilen düzeyde olmadığı bilgisini verdi. Birçok yazar, aydın ve sanatçının imza kampanyasına destek olduğunu belirten Çetinkaya, sosyal medya üzerinden gelen imzaların 10 bine yaklaştığını ifade ederek, ıslak imza çalışmasının da devam ettiğini söyledi. Çetinkaya, insanların imza verdikten sonra kenara çekilmek yerine etrafındaki herkesi haberdar ederek imza atmasını sağlamasının önemli olduğuna vurgu yaptı. 

‘HEYETLER KARŞILIKLI ZİYARETLERDE BULUNACAK’

Önümüzdeki günlerde mahallede hukuki bilgilendirme toplantıları yapacaklarını ifade eden Çetinkaya, “Yurttaşların hukuki hakları nedir? Nasıl kullanabilirler? Bu konuda uluslararası mekanizmalar nelerdir? Nasıl kullanabilirler? Bilgilendirme amaçlı toplantılar gerçekleştireceğiz” dedi. 

Platform kurulduktan sonra Avrupa büyükelçiliklerine, UNESCO’ya, Birleşmiş Milletlerin ilgili mekanizmalarına Sur’un durumuna ilişkin dosya gönderdiklerini söyleyen Çetinkaya, geçtiğimiz ay Polonya’da gerçekleştirilen UNESCO toplantısına platform olarak temsilci gönderdiklerini ve orada Sur’a ilişkin bir sunum yaptıklarını bildirdi. Önümüzdeki günlerde Avrupa’ya bir heyet göndereceklerini belirten Çetinkaya, yine aynı şekilde Avrupa’dan da bir heyetin Sur’a ziyaret gerçekleştireceğini ifade etti. 

Sur ilçesinde yıkımın başladığı günden bu yana 600’den fazla evin yıkıldığı bilgisini paylaşan Çetinkaya, Alipaşa mahallesinde yıkılmayan 200’e yakın evin kaldığını, ikinci etap için Lalebey mahallesinde bine yakın evin yıkılmasının planlandığını ifade etti. Acele kamulaştırmanın Sur ilçesinin yüzde 80’ini kapsadığını dile getiren Çetinkaya, Alipaşa mahallesinin yüzde 80’inin yıkıldığı söyledi. (Diyarbakır/DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

İş cinayetlerine karşı 63. Vicdan ve Adalet Nöbeti

SONRAKİ HABER

'Kıyafetime karışma' diyen kadınlar Maçka'da buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...