24 Ekim 2017 08:51

Ekim'in aynasından kadınlar

Ekim Devrimi'nin 100 yılında kadınların aynasından neler yansıyor? Devrim kadınların yaşamına neler kattı? Kadının hak eşitliği için neler yapıldı?

Paylaş

Rusya’da işçi ve köylü sınıflarının, insanlık tarihinde henüz örneği görülmemiş yeni bir toplum kurmak üzere iktidarı kendi ellerine almalarının üzerinden bir asır geçti.

Çok kısa bir süre içinde sosyalist devrimin kazanımları devasa boyutlara ulaştı. Bu kazanımlar, yaşamın bütün alanları için geçerli oldu ama özellikle kadınlar açısından yaşanan kökten değişim oldukça önemli.

Ekmek ve Gül'de yayımlanacak dosyaya göre, bu köklü değişimi, Ekim Devrimi’nin 100. yılı vesilesiyle bir kez daha hatırlatırlatılacak. ‘Ekim’in Aynasından Kadınlar’ dosyası yarın başlıyor.

DOSYADA YER ALANLAR

Çarlık Rusyası’nda Ekim Devrimine giden süreci, bu süreçte kadınların rolünü ve devrim sonrası atılan ilk adımlarla başlayacak dosya:

- Ekim Devrimi’ne giden mücadelede kadınların yerini,
- Bolşevik Parti’nin işçi ve köylü kadınlar arasında çalışma kolları Jenotyelleri;
- Eğitim ve sağlığın ücretsiz bir kamu hizmeti olarak nasıl örgütlendiğini ve bunun kadınların yaşamını nasıl etkilediğini,
- Kadın emeğinin çalışma yaşamda hak ettiği değeri bulmasını sağlayan politikaları,
- Sovyetlerde kadın erkek eşitliğinin hangi yasalarla güvence altına alındığını
- Kapitalizmin baş belası devrimci kadınların portrelerini ve daha merak ettiğiniz pek çok sorunun yanıtını dosyamızda bulabileceksiniz. (KADIN SERVİSİ)
 
Kaynak: Ekmekve Gül

ÖNCEKİ HABER

Siz işten atılsaydınız arkadaşlarınızdan ne beklerdiniz?

SONRAKİ HABER

Ege Denizi'nde 4.6'lık deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...