21 Ekim 2017 13:11

Eğitim Sen’den alternatif akademik yıl açılışı

Eğitim- Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi, alternatif akademik yıl açılışı gerçekleştirdi.

Paylaş

Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi, alternatif akademik yıl açılışı gerçekleştirdi. Açılışın dersini ise “Muhafazakarlık ve yoksulların sahte bilinci” konusu ile akademisyen  Melek Göregenli verdi. 

Eğitim- Sen 5 No’lu Üniversiteler Şubesi’nin, alternatif akademik yılı açılışını Mülkiler Birliği’nde yapıldı. Açılışa çok sayıda akademisyen ve öğrenci katılırken açılış konuşmasını KHK ile ihraç edilen akademisyenlerden Nalan Mumcu yaptı. Mumcu, genç bir akademisyen olarak ihraç edilmesiyle birlikte yapabileceği birçok çalışmayı yapma fırsatı bulamadığını söyleyerek, “Ancak sözümüz daha bitmedi” dedi. Parklarda, kafelerde derslere katıldıklarını belirten Mumcu, “Kolektif bir öfkemiz var. Üniversite gibi sembolik mekanlardan uzaklaşmamız nedeniyle başka mekanlarda yeni bir bellek inşaa etmeye çalışıyoruz. Benim büyük resimlere, katı değişmez doğrulara değil insanlar arasındaki farklılıkları çözmeyi ifade eden bir anlayış birliğine ihtiyacım var” dedi.  Mumcu, iyimser olunabilecek bir ülkede olunmasa da söyleyecek sözü olanların her zaman umudu da olduğunu belirtti.  

‘KENDİMİZE BENZEYENLERİ TERCİH EDERİZ’

Akademik yılın ilk dersini “Muhafazakarlık ve yoksulların sahte bilinci” konusuyla  akademisyen Melek Göregenli verdi. Göregenli, sosyal psikolojiye ve araştırmalarına dayanarak anlattığı derste, dezavantajlı grupların mevcut sistemi nasıl meşrulaştırdığını iki kuram üzerinden anlattı. Göregenli şunları söyledi: “İnsanlar kendilerine benzer olan insanları, benzemeyenlere göre tercih eder. Kendimize benzeyenlerin objektif bir üstünlüğü olmasa da onları tercih ederiz. Benim ait olduğum grup en çoksa daha değerlidir. İç grup taraftarlığı hiç objektif değildir. Ait olmadığımız insanlara ön yargı beslemeye eğilimliyiz. Gruplar arası ilişkide rekabeti değil dayanışmayı geliştirdiğinizde yani bağlam değiştiğinde herşey değişir” diye konuştu. 

Göregenli, dezavantajlı grupların kendilerinin dezavantajlı olduğunun farkında olduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu gruptan çıkabilmenin bireysel çıkış yollarını ararlar, bu olmadığında kendi grubuna daha çok dahil olur. Örneğin siz ‘Sen Kürt değilsin’ dediğinizde tehdit edilen kimliğe daha çok sarınılılır. Dezavantajlı gruplar adaletsizliğin farkındadır, değiştirmek için  yaptıklarının dünyayı değiştirmediğinde hissettiği acı ‘ya ben yoksulum’ dediğinde hissettiği acıdan daha büyüktür. Bu iç grup yanlılığıdır. Aslında iç grubundan değil dış gruptan yana oluyorsun”. 

Göregenli’nin dersinin ardından, akademisyenler Çağla Karabağ Sarı, Elif Çongur ve Ali Gökmen, “Üniversiteyi yeniden düşünmek” isimli derste, üniversitelerde özgür bilim üretiminin nasıl olacağını ilişkin tartışma yürüttüler.

ŞEBNEM YURTMAN ANILDI

Etkinlikte, üniversitede kadın mücadelesinden bahsedilerken 10 Ekim Ankara katliamında hayatını kaybeden Şebnem Yurtman anıldı ve kadın mücadelesine verdiği katkıdan bahsedildi.

Hacettepe Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi Çağla Karabağ Sarı, Beytepe Kampüsü'nde kadın mücadelesinden bahsederken aynı zamanda Hacettepe öğrencisi olan ve 10 Ekim Katliamı'nda hayatını kaybeden Şebnem Yurtman'ın kadın mücadelesine katkılarından söz ederek andı.
(Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Kaceroğlu'yu linç edenler görüntülere rağmen serbest!

SONRAKİ HABER

220 Fransız paraşütçü komandonun Fildişi Sahili’nde işi ne?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa