19 Ekim 2017 03:27

Avrupa Konseyi: Hak savunucuları serbest bırakılmalı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland Adalet Bakanı Gül ile yaptığı telefon görüşmesinde hak savunucularının serbest bırakılması talep etti

Paylaş

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Gül ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını basın açıklaması ile duyuran Jagland, 5 Temmuz tarihinde Büyükada’da gözaltına alınan insan hakları savunucularının serbest bırakılmasını talep ettiğini belirtti.

Cumhuriyet'ten Duygu Güvenç'in haberine göre Jagland’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Onların serbest bırakılması için çağrıda bulundum. Bakana, yargılama öncesi tutuklanmanın atılacak son adım olduğunu belirttim. Özgürlükten yoksun bırakmak ancak nadir olaylarda olabilir. Devlet tutukluluğa dair ilgili ve yeterli delilleri göstermediği müddetçe, yargılanan kişiyi serbest bırakmalıdır. Bu çerçevede genel ve soyut iddialar yeterli değildir. Türk yargısı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Strazburg Mahkemesi’nin içtihatlarını uygulamalıdır.”

NE OLMUŞTU?

İstanbul Büyükada’da insan hakları savunucularının 'dijital güvenlik ve stresle baş etme' konulu toplantısı 5 Temmuz tarihinde polis tarafından basılmış, Veli Acu, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem, İdil Eser, Ali Gharavi, Günal Kurşun, Şeyhmus Özbekli, Peter Steudtner, Nejat Taştan, İlknur Üstün gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan hak savunucuları yaklaşık iki hafta sonra mahkemeye çıkarılmış, İdil Eser, Ali Ghavari, Peter Steudtner, Veli Acu, Günal Kurşun ve Özlem Dalkıran mahkemece tutuklanmıştı.

Nalan Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün’ün ise “adli kontrol” uygulaması ile serbest bırakılmıştı. Ancak serbest bırakıldıktan sonra haklarında yakalama kararı çıkartılan Nalan Erkem ve İlknur Üstün yeniden tutuklanmış ve tutuklu hak savunucularının sayısı 8’e yükselmişti.

Gözaltına alınan insan hakları savunucuları hakkında "Silahlı terör örgütüne yardım etme" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamaları ile 15'er yıla kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame 17 Ekim’de, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

Hak savunucuları 25 Ekim'de Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda hakim karşısına çıkacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Mehmet Çakmakçı tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Fransa parlamentosu 'terörle mücadele yasası'nı kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...