17 Ekim 2017 11:34

Müftülere nikah yetkisine KADEM ve Ensar Vakfı sahip çıktı!

Kadınların tepkisine neden olan müftülere resmi nikah verilmesini kapsayan yasa tasarısına KADEM ve Ensar Vakfı sahip çıktı.

Paylaş

Gündeme geldiğinden beri kadınların, kadın örgütlerinin tepkisini toplayan müftülüklere resmi nikah yetkisi verilmesini içeren yasa tasarısına Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) sahip çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın kurucuları arasında olduğu KADEM, “Kadınlar için ‘Nüfus Hizmetleri Kanununa sahip çıkıyoruz” başlığıyla bir açıklama yayınladı. Açıklamaya adı çocuk istismarı skandalıyla gündeme gelen Ensar Vakfı imza attı.

Türkiye’de pek çok kişinin dini nikâh ritüellerini gerekli ve yeterli bulduğu belirtilen açıklamada, “bu nikahın herhangi bir yükümlülük veya yaptırım getirmediği, bu nedenle kadınların hak kayıplarına uğradıkları, maddi ve manevi anlamda istismar edilmelerine yol açıldığı” ifade ediliyor. 

KADEM’e göre “bu mağduriyetlerin” önüne geçilebilmesi için bu evliliklerin yasal zemine kavuşturulmasının “acil bir ihtiyaç ve demokratik, laik hukuk devletinin gereği.”

KADEM KADINLARIN TEPKİSİNE ‘MESNETSİZ VE YERSİZ’ DEDİ

Kadınların yasaya ilişkin tepkilerine ise “Tasarı hakkında kamuoyunu meşgul eden bir kısım mesnetsiz ve yersiz eleştiriler ile gerçeklerden uzaklaşılarak korku senaryoları üretildiğini ve düzenlemenin amacının gölgelenmeye çalışıldığını gözlemlemekteyiz” şeklinde ithamda bulundu.

‘DİNDARLARIN YAŞAM TARZINI GÜVENCE ALTINA ALMAK İÇİN...’

Açıklamada ayrıca şu ifadelere de yer verildi: “Otoriteryen bir laiklik anlayışından uzaklaşarak; özgürlüğü merkeze alan ve dindarların da yaşam tarzlarının güvence altına alındığı demokratik laiklik anlayışına ulaşılan 2017 Türkiyesinde akıl, vicdan ve sağduyu sahibi herkesin; toplumu ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı söylemlere ve paslanmış endişelere fırsat vermeyeceğinin inancını paylaşıyoruz.”

KADEM'in açıklama metni

ENSAR VAKFI DA İMZACI 

“Kadın STK’lardan kamuoyu duyurusu” başlığıyla yayınlanan metinde imzacılar arasında, çocuk istismarı skandalıyla gündeme gelen Ensar Vakfı Hanım Komisyonu da bulunuyor.

KADIN STK’LERİ BUNLAR MI!

KADEM'in açıklamasında imzası bulunan sivil toplum kuruluşları
KADEM'in açıklamasında imzası bulunan 'sivil toplum kuruluşları'

Metinde ayrıca Akıncılar Derneği, Anadolu Kalkınma Ekonomi Sanayici ve İş Adamları Derneği, 15 Temmuz Milli İrade Platformu, Enerji Verimliliğini Artırma Derneği, Hak-İş, Hizmet-İş Sendikası, Memur-Sen, Hayra Hizmet Vakfı, İdareci ve Bürokratlar Birliği, İmam Hatip Okulları Platformu, Uluslar arası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği gibi çok sayıda kadın çalışmalarıyla ilgisi olamayan imzacı bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Ekmek ve Gül

ÖNCEKİ HABER

Şırnak’ta maden ocağında göçük: 8 işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Antep'te işyerinde patlama: 2 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...