Meclis önünde 'Bu yasa geçmeyecek' diyen kadınlara saldırı

Erdoğan'ın 'İsteseniz de, istemeseniz de Meclisten geçecek' dediği müftülere nikah yetkisi veren yasayı protesto eden kadınlara polis saldırdı.

17 Ekim 2017 09:14
Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “İsteseniz de, istemeseniz de Meclisten geçecek” sözlerinin ardından müftülere nikah yetkisi verecek yasaya karşı Meclis önünde toplanan kadınlara polis saldırdı. Polis biber gazı sıkarak saldırdığı kadınlardan 11 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Ankara Kadın Platformu'ndan Didar Gül, “Bu yasa geçmeyecek” diyerek tepki göstedi.

Meclis önünde müftülük yasasına karşı eylem yapan kadınlara polis saldırdı

İl ve ilçe müftülerini de evlendirme memurları arasına ekleyen “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” İçişleri Komisyonu'ndan geçerek Meclise gönderildi. Ankara Kadın Platformu üyeleri müftülere nikah yetkisi vercek yasaya karşı Meclis Dikmen Kapısı önünde basın açıklaması yapmak istedi. Polisin Meclis önünde açıklama yapmalarının yasak olduğunu söyleyerek “Dağılın” uyarısına kadınlar, “İçeride kadınları ilgilendiren bir yasa görüşülüyor. Burada 5 dakika açıklama yapmaya hakkımız var” diyerek tepki gösterdi.  Polis açıklamaya izin vermeyerek kadınlara saldırdı. Kadınlara biber gazı sıkan polis, ite kaka Meclis önünde uzaklaştırdı. Saldırıda Gülşah Öztürk, Nebiye Merttürk, Ayşen Ece Kavas, Meziyet Yıldız, Buse Uçar, Selda Alpay, Tülay Devrim, Melike Ada Giray, Aysun Gençtanır ve ismi öğrenilemeyen 2 kadın gözaltına alındı.

Müftülere nikah kıyma yasasını protesto eden kadınlar
Polis saldırısında 11 kadın gözaltına alındı (Fotoğraf: Evrensel)

'BU YASA GEÇMEYECEK!'

Ankara Kadın Platformu'ndan Didar Gül polisin saldırısına tepki gösterdi. Müftülere nikah yetkisi verecek yasaya karşı Eylül ayından bu yana mücadele ettiklerini belirten Gül, Meclis önünde basın açıklaması yapmak istediklerinde polisin yanlarına gelerek izin vermeyeceklerini söylediğini aktardı. İtiraz ettiklerinde polisin Meclis önünde basın açıklaması yapmanın yasak olduğunu iddia ettiğini anlatan Gül, polisin hiçbir yoldan gimelerine izin vermediğini, hemen dağılmaları tehdidinde bulunduğunu söyledi. Gül, “Bu yasaya karşı da, daha önce de defalarda Meclis önünde basın açıklaması yaptık. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu yasayla ilgili 'İsteseniz de, istemeseniz de Meclis'ten geçecek' sözlerinden güç alan polis bugün basın açıklamamıza saldırdı. Biz de diyoruz ki bu yasa geçmeyecek!” diye konuştu.

Meclis önünde müftülük yasasına karşı eylem yapan kadınlara polis saldırdı

'CHP'Lİ VEKİLLERDEN SALDIRIYA TEPKİ'

Polisin Meclis önündeki kadınlara müdahalesinin ardından çok sayıda CHP Milletvekili Meclis kapısına çıktı. Bir polis amiri ile tartışan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bu yapıyor hepsini. Kadınlara saldıran bu, eylemcilere biber gazı sıkın diyen bu” sözlerinin ardından emniyet amiri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Meclis önünde müftülük yasasına karşı eylem yapan kadınlara polis saldırdı

Müdahalenin ardından açıklama yapan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, kadınların müftülüklere evlendirme yetkisi veren yasa tasarısına karşı kaygılı olduğunu ve açıklama yapmak istediğini söyleyerek, “Çocuk gelinlerin artacağı gibi bir endişe taşıdıkları için geldiler Meclise girmeleri engellendi.Herkesin sustuğu ortamda nasıl demokrasi sağlanabilir. Sokakların, alanların, Meclisin herkese açılmasını özellikle de kadınlara açılmasını istiyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Meclis önünde müftülük yasasına karşı eylem yapan kadınlara polis saldırdı

Reklam
ÖNCEKİ HABER

'Tapulu arazim' dediği yolu duvar örerek trafiğe kapattı

SONRAKİ HABER

Hak savunucularının suçlandığı iddianame kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...