Tüpraş'taki patlamanın ardından Aliağa'da eylem

Tüpraş'ta 4 işçinin yaşamını yitirdiği patlama sonrası Aliağa Demokrasi Meydanı'nda iş cinayetlerine karşı eylem yapıldı.

13 Ekim 2017 13:42
Paylaş

Tüpraş’taki patlamada 4 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayeti ile ilgili olarak Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu eylem yaptı.  

Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen eylemde ilk olarak başta TÜPRAŞ işçileri Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Karademir, Mehmet Dere başta olmak üzere iş cinayetlerinde yaşamlarını yitiren tüm emekçiler için saygı duruşu yapıldı.     

Eyleme Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş, Tezkoop-İş, Hava-İş, Tes-İş Şube Başkanları ve yöneticileri, DİSK’e bağlı Genel-İş 7 No’lu Şube Başkanı ve yöneticileri ile TÜPRAŞ ve PETKİM işçilerinin de yer aldığı 400 dolayında kişi katıldı.

TÜRK METAL KATILMADI 

En çok iş kazalarının yaşandığı sektörlerden biri olan demir-çeliklerde örgütlü Türk Metal Sendikası’nın Aliağa Temsilciliğinin katılmaması ise dikkat çekti.       

Eylemde ilk konuşmayı yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, Aliağa’nın ağır sanayi ile donatılmış bir yer olduğuna dikkat çekerek, “Daha fazla canımızı kaybetmek istemiyoruz. Bu cinayetlerin sorumluları bu ülkeyi yönetenlerdir. Aliağa’da su konuda biz üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” dedi. 

Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da, Aliağa’nın kendileri için önemini vurgulayarak, sürecin takipçisi olduklarını vurguladı. “Aliağa’nın birikmiş sorunları var. Sorunlar sadece taşeronla da sınırlı değil. Burada devletin eksikliğini acizliğini görüyoruz. Buradaki devlet hastanesinde yangın ünitesi yok. İşyerlerinin işsağlığı ve güvenliği kurallarına uyması konusunda burası bizim pilot bölgemiz olacak. Bizzat takipçisi olacağım” dedi.  

Aliağa Emek Platformu adına hazırlanan açıklamayı okuyan Genel-İş 5 No’lu Şube Aliağa Belediyesi İşyeri Baştemsilcisi Doğanşah Aydın, ülkede kanayan bir yara haline gelen taşeron sisteminin acısını yaşadıklarını dile getirerek, iş kazalarında yaşamının yitiren emekçilerin yüzde 90’ının örgütsüz, güvencesiz ve kuralsız bir şekilde çalıştırılan taşeron elemanlarından oluştuğunu belirtti. 

‘PATRONLAR İÇİN ÖLMEYE DEVAM MI EDECEĞİZ?’

Metal, madencilik ve enerji işkollarındaki işçi ölümlerinin her geçen gün artış göstermesi ve buna paralel seyreden bu alanlardaki büyüme rakamlarının son derece manidar olduğunu belirten Aydın, “Patronlar daha çok kazanacak diye bizler ölmeye devam mı edeceğiz” diye sordu. 

İş cinayetlerinin yaşanmaması için taşeron sisteminin son bulması gerektiğini vurgulayan Aydın, “Başta konfederasyonlar olmak üzere, taşeron sistemi üzerinden birbirinin besleyen sermaye, siyaset ve iktidar zincirine dur demenin zamanı gelmedi mi? Birbirini besleyen bu saadet zincirine daha ne kadar sessiz kalacağız” dedi. Aydın tüm sendikaları taşerona karşı mücadele için göreve davet ettiklerini belirtti.   

Basın açıklamasında, “Taşerona karşı genel grev genel direniş”, “Susma haykır taşerona hayır” sloganları atıldı. (İzmir/EVRENSEL)

{{334921}} 

{{335022}}  

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kerkük gerginliği sürüyor

SONRAKİ HABER

'Topkapı Sarayı çevresi 1. derece sit alanından çıkarılıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...