09 Ekim 2017 13:52

Fransa'dan Katalonya açıklaması: Bağımsızlığı tanımayacağız

Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Nathalie Loiseau, Katalonya'nın bağımsızlık ilanını tanımayacaklarını açıkladı.

Paylaş

Katalonya'da 1 Ekim'de İspanya polisinin şiddeti gölgesinde yapılan bağımsızlık referandumunun ardından Katalonya Başkanı Carles Puigdemont bağımsızlık ilanına hazırlanıyor. İspanya ve Katalonya yönetimine diyalog çağrısı yapan Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Nathalie Loiseau tek taraflı bir bağımsızlık ilanını tanımayacaklarını duyurdu.

'TANIMAYACAĞIZ'

CNews televizyonuna açıklama yapan Loiseau, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanını tanımayacaklarını vurgulayarak "Eğer bir bağımsızlık ilanı olursa, bu tek taraflı olur ve tanınmaz. Katalonya, bir hafta önce bağımsızlık hareketinin organize ettiği oylama ile tanımlanamaz" dedi ve taraflara diyalog çağrısı yaptı. Bakan "Bu kriz İspanya siyasetinin tüm düzeylerinde yapılacak diyalog yoluyla çözülmeli" ifadelerini kullandı.

'KATALONYA BİR ANDA KENDİNİ AB DIŞINDA BULABİLİR'

Loiseau ayrıca bağımsız Katalonya'nın kendini bir anda Avrupa Birliği (AB) dışında bulabileceği yönünde Avrupa Komisyonu'ndan daha önce yapılan uyarıyı yineleyerek "Eğer bağımsızlık tanınırsa, ki bu şu anda tartışılmıyor, bunun en hızlı sonucu Katalonya'nın otomatik olarak AB dışında kalması olur" dedi.

Fransa ile sınırı olan Katalonya'nın 'hatırı sayılır derecede özerk' olduğunu söyleyen Loiseau "İspanya'nın müttefiki ve ortağıyız. İspanya önemli bir demokrasi ve biz bu nedenle İspanya'nın içişlerine karışmayacağız" ifadelerini kullandı.

1 Ekim'de yapılan referanduma Katalan halkının katılımı yüzde 42 olmuş ve 2 milyon 20 bin 144 kişi bağımsızlığa evet demişti. Rakamlar referandumdan yüzde 90 'Evet' çıktığını göstermişti.

ÖNCEKİ HABER

ABD ile vize krizi: Vize ambargosu savaş oyunlarının bedeli

SONRAKİ HABER

Hatice Güzelcan Anadolu Lisesi öğrencilerinden yemek boykotu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...