03 Ekim 2017 13:29

Katalonya’da bağımsızlık grevi

Katalan emekçiler, Katalonya bağımsızlık referandumunu yok sayan ve şiddetle bastırmaya çalışan İspanya’nın sağcı hükümetini protesto için grevde.

Paylaş

Katalonya bağımsızlık referandumunu yok sayan ve şiddetle bastırmaya çalışan İspanya’nın sağcı merkezi hükümetini protesto eden Katalan emekçiler grev yapıyor.

Katalan sendikaların ve merkezi sendikaların Katalonya şubelerinin çağrısıyla iş bırakan on binlerce Katalan emekçi Barselona kentindeki dev mitingde buluşarak kendi kaderlerini tayin haklarına saygı istedi. 

İspanya ve Katalan basına göre kentte trafik durdu, bölge genelinde tren seferlerinin yalnızca yüzde 33’ü, metro seferlerinin de yüzde 25’i yapıldı. Birçok esnaf kepenk indirdi, AVM’ler kapandı, okullar ve üniversitelerde ders yapılmadı.

‘SALDIRILAR YANITI HAKEDİYOR’

Katalonya İşçi Komisyonları (CCOO) Sendikası Genel Sekreteri Javier Pacheco, “demokrasiye yönelik bu emsali görülmemiş saldırı birleşik bir yanıtı hakediyor” diyerek, “Tüm kesimlere bu yanıtın parçası olma” çağrısı yaptı. 

POLİS MERKEZİ ÖNÜNDE GÖSTERİ

Bu arada Barselona’da bulunan İspanya ulusal polisine ait binanın etrafında da binlerce kişi eylem yaparak, “Bağımsızlık” diye haykırdı. Gösteride İspanyol polisinin bölgeyi terk etmesi istendi, “Bu sokaklar bizim” denildi. 

Katalonya’nın birçok kentinde de emekçiler sokağa çıkarak İspanya hükümetini protesto etti. 

KATALAN HALKI KARARINI VERDİ

1 Ekim Pazar günü gerçekleştirilen Katalonya bağımsızlık referandumu sırasında ulusal polis seçim merkezlerine saldırmış, 800’dan fazla kişi polis saldırılarında yaralanmıştı.

Madrid yönetiminin ‘yasa dışı’ ilan etmesine ve Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı vermesine rağmen Katalan seçmenlerin yüzde 42’si oy kullanmış ve sandıktan yüzde 90 ‘bağımsızlığa evet’ yanıtı çıkmıştı. (DIŞ HABERLER)

{{333737}}
 

ÖNCEKİ HABER

Kalem ucunda sanat 

SONRAKİ HABER

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı: Bana iftira atıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...