09 Ekim 2017 11:08

‘Bağdat, Erbil'e konfederasyon önerdi’ iddiası

Referandum sonrası ilişkileri gerilen Bağdat ve Erbil arasında diplomatik mekik dokuma başladı. İddiaya göre Bağdat, Erbil'e konfederasyon önerdi.

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumundan sonra Bağdat-Erbil arasında ilişkiler gerilirken, merkezi Bağdat yönetiminin Kürt yönetimine ‘konfederasyon’ önerisinde bulunduğu iddia edildi.

DHA’nın yansıttığı habere göre Mesud Barzani’nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, Bağdat’ın konfederal sistemi şartsız bir şekilde kabul etmesi durumunda bu sisteme sıcak bakabileceklerini söyledi.

‘KOMŞU ÜLKELER İLETTİ’

İngiltere merkezli Arapça yayın yapan Şark el Awsat, Erbil ve Bağdat arasında devam eden referandum krizinde Bağdat’ın Kürt yönetimine konfederal devlet modelini önerdiğini yazdı. IKBY kaynaklarına dayandırılan haberde, Bağdat’ın 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunun ardından konfederal sistemi önerdiği belirtildi. Gazeteye konuşan Kürt siyasetçi Abdullah Werti, konfederal sistemin Bağdat’ın talebi üzerine komşu ülkeler tarafından IKBY’ye iletildiğini, Iraklı yetkililerin resmi bir öneride bulunmadığını söyledi.

MİRANİ OLUMLU BULDU

Kürt internet sitelerinde yer alan habere göre, Mesud Barzani’nin lideri olduğu KDP’nin Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, gazetecilerin sorusu üzerine, Bağdat’ın konfederal sistemi şartsız bir şekilde kabul etmesi durumunda bu sisteme sıcak bakabileceklerini söyledi. Mirani, konfederal sistemde uzlaşılması durumunda Kürt yönetiminin bağımsız olacağını, aynı zamanda Irak’ın da toprak bütünlüğünün korunmuş olacağını vurgulayarak, bunun Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümünde olumlu bir yol olabileceğini ifade etti. Mirani, bunun için anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu da kaydetti.

25 Eylül'deki referanduma katılım oranı yüzde 72.16 olarak gerçekleşmiş, katılımcıların yüzde 92.72'si bağımsızlığa 'Evet' demişti. Referandum, Türkiye, Irak ve İran'ın tepkisini çekmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Foça’da veliler okul servislerini geri istiyor

SONRAKİ HABER

Yeşil Yol’da talana dur diyenler hedefte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...