07 Ekim 2017 02:06

TEOG’un kaldırılması beni ve arkadaşlarımı çıkmaza sürükledi

Gebze'den bir 8. sınıf öğrencisi, TEOG'un kaldırılması sonrası yaşadıklarını ve endişelerini yazdı.

Paylaş

Ortaokul öğrencisi
Gebze

Merhaba, Evrensel gazetesi okurları;

Bu mektubumda sizlere ne yapacağımızı bilmediğimiz, çıkmazda kaldığımız bir konudan bahsedeceğim. Ben 8. sınıf öğrencisiyim. Geçtiğimiz günlerde TEOG Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaldırıldı. 4 yıldır gündemde olan sınav sisteminin kaldırılması beni çıkmaza sürükledi ve benim gibi bir çok kişinin böyle düşündüğünü tahmin ediyorum. Haberlerde izlediğimde Başbakanımızın “TEOG kaldırılsın mı?​” sorusuna cevap veren öğrenciler “evet” demişti. Ama sonrasında ne geleceğinden habersizdik. Ben 3 yıldır çalışmama rağmen bunun karşılığını alamayacağım. Ve aldığımız test kitaplarını -tabii ki bir sınav geleceği için çözeceğiz- ama bana göre şu an gündemde olan sınav sistemlerinin hepsi saçma ve bence sadece adının TEOG olması değil. Yaptıkları tek şey bu, adını değiştirip stres yok demeleri mesela size gündemde olan sistemlerden bahsedeyim. İkametgaha göre okula gitmenin neden saçma olduğunu açıklayayım. Benim oturduğum  yer kötü bir semt değil ama ikametgahımın düştüğü okul  evimizin biraz üstünde ve  bu okul hakkımı verecek okul değil, yani yaşadığım yerin en kötü liselerinden biri. Ayrıca daha önce düz liseyken sonradan Anadolu lisesi oldu ve benim 3 yıllık emeğimi bu mu verecek? Bu arada şu isteyen istediği liseye gidecek muhabbeti, benim istediğim lise bu değil ki. Ben ne yapacağım?

Liseler kendi sınavını yapacak; bu da bir kaç saçma fikirden biri. Mesela tercih yapıp bir lisenin sınavına gireceksin ve gün içinde tercihlerini tamamlamaya çalışacaksın. Peki ama sınav stresi yok dedikleri bu mu? Bir sınavdan diğerine girmek bana göre saçma. Çünkü aralık olmadan hani TEOG gibi de değil sadece 120 soruyu direkt önüne koyuyorlar. Bu durumda yani her türlü bir sınava gireceğiz. Ve hangisini kazanırsak o veyaa istediğimiz lise çok uzaktaysa ne yapacağız? Ya da şöyle bakalım ilk gireceğimiz sınav İstanbul’da ikincisi Bursa ise İstanbul’dan çıkıp Bursa’ya mı gideceğiz sınava geç kalırız.

Yani diyeceğim şu ki bu zamana kadarki sınavlar bizi zaten strese soktu ve hâlâ da devam ediyor. Beni ve arkadaşlarımı bu sene çok üzen bir olay oldu. Bir arkadaşımız teşekkür aldı diye intihar etti. Herkesi bu çok üzdü. Haberde öyle yazıyordu başka bir sebebi var mıydı bilmiyor kimse ama bence sınavların bunda etkisi var sonuçta. Biz takdir ve teşekkürü sınav ve sözlü notlarımıza göre alıyoruz. 

Artık sözü bağlamak istiyorum; yani bu kadar sınava gerek yok insanları bu kadar zorlamaya gerek yok. Herkesi yeteneklerine göre yönlendirmek en iyisi ama bu benim fikrim en azından sınavsız bir gelecek için iyi bir adım olduğunu düşünüyorum.

Gelecek biziz, bu yüzden güzel bir eğitim güzel bir gelecek demektir!

ÖNCEKİ HABER

'Fateks’te sigorta primi gerçek ücretten ödenmiyor' iddiası

SONRAKİ HABER

İçi başka dışı başka şehir hastaneleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...