04 Ekim 2017 06:05

Rusya: Tahrir Şam lideri Cevlani yaralandı

Rusya, Suriye'de el Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti'nin lideri Ebu Muhammed el Cevlani'nin hava saldırısında yaralandığını açıkladı.

Paylaş

Suriye'de Türkiye, Rusya ve İran tarafından 'gerilimi azaltma bölgesi' ilan edilen İdlib'de vilayete hakim olan el Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti'ne ağır darbeler vurulmaya devam ediliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, el Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti lideri Ebu Muhammed el Cevlani'nin, Rus Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen saldırı neticesinde ağır yaralandığını duyurdu.

Sputnik'in haberine göre gazetecilere konuşan Konaşenkov "Hava saldırısı sonucunda eski El Nusra lideri Ebu Muhammed Cevlani çok sayıda ağır yara aldı, elini kaybetti ve bağımsız kaynaklara göre, durumu kritik" ifadelerini kullandı.

'CEVLANİ'NİN EN YAKIN YARDIMCISI DAHİL 12 SAHA KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ'

Konaşenkov, ayrıca saldırı sonucunda 50 korumasının yanı sıra aralarında Cevlani'nin en yakın yardımcısının da olduğu 12 saha komutanının öldürüldüğünü söyledi.

​Konaşenkov, Su-34 ve Su-35 uçaklarıyla gerçekleştirilen saldırılarda çok sayıda militanın da yaralandığını, 18 Eylül'de Rus askeri polisine yönelik saldırılarda yer alanlara yönelik operasyonların da devam edeceğini ifade etti.

ABD de daha önce Cevlani'nin yerini bildiren veya yakalanmasını sağlayacak bilgiyi verenlere 10 milyon dolar ödül vaadinde bulunmuştu.

LAVROV'DAN PUTİN-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ VURGUSU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ankara'daki görüşmesine işaret etti ve "Haberlerden takip ettiğime göre İdlib'de gerilimi azaltma bölgesi kurma anlaşmasının tarafı olan silahlı gruplar, zirvenin ardından Fetih el Şam'a(Tahrir Şam Heyeti) daha aktif şekilde karşı koymaya başladı" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı, silahlı cihatçı gruplara ve Suriye ordusuna Tahrir Şam Heyeti'ne karşı yürütülen mücadelede destek vereceklerinin de altını çizdi. Lavrov, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun Fetih el Şam'la mücadeleyi hala daha ciddiye almadığını ifade etti.

SUİKASTLAR, İŞ BİRLİĞİNİN ÜRÜNÜ MÜ?

Cevlani'nin liderliğindeki Tahrir Şam Heyeti, İdlib kent merkeziyle birlikte, İdlib vilayetinin çoğunluğunu elinde tutuyor.

Ancak birkaç haftadır örgütün çok sayıda üst düzey yöneticisine suikast düzenlendi. Bu suikastları üstlenen olmadı ancak İdlib'e yönelik askeri harekat öncesi Tahrir Şam Heyeti'nin zayıflatılması gerektiği vurguları yapılıyordu. Suikastların, Türkiye-Rusya iş birliği sonucunda gerçekleştiği tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hacı Lokman Birlik'in soruşturması 2 yıldır tamamlanmadı

SONRAKİ HABER

Yüksekova’da bombalı saldırı: 4 asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...