Katalonya’da genel grev ilan edildi

Katalonya’da referandum günü yaşanan polis şiddetini protesto amacıyla genel grev ilan edildi.

03 Ekim 2017 11:11
Paylaş

İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’ndeki sendika ve diğer kuruluşlar pazar günü yapılan bağımsızlık referandumunda polisin şiddete başvurmasını protesto amacıyla genel grev ilan etti. DW’nin haberine göre, genel grevin organizatörleri arasında ayrılıkçı halk girişimi ANC ile milliyetçi kültür derneği ‘Omnium Cultural’ da bulunuyor. Genel grev sırasında Katalonya’nın çeşitli bölgelerinde düzenlenecek olan mitinglere de on binlerce kişinin katılması bekleniyor.

İspanya’nın ekonomik bakımdan en gelişmiş bölgesi olan Katalonya’nın bağımsızlık yanlıları ‘yozlaşmış’ olarak tanımladıkları Madrid’deki merkezi yönetime aşırı mali kaynak aktarmak zorunda olduklarından kendi gençlerinin geleceğinin karartıldığını savunuyorlar. Bağımsız Katalan bölgesinin Avrupa’da daha iyi bir konuma geleceği de öne sürülen savlar arasında.

Barcelona Futbol Kulübü de bir günlük genel greve katılacağını duyurdu. Kulüpten yapılan açıklamada salı günü takımın antrenmana çıkmayacağı bildirildi.

İSPANYOL SENDİKALARI DESTEĞİNİ GERİ ÇEKTİ

Genel grevi desteklediğini duyuran İspanya’nın iki büyük işçi sendikası hafta başında desteğini geri çekti. Sendika yönetimi kararı “Katalonya hükümet başkanı Carles Puigdemont’un konuşmasından izledikleri tek stratejinin bağımsızlık olduğunun anlaşılmasını” gerekçe gösterdi. Anlaşmazlığa çözüm bulunması için Barcelona ile merkezi hükümet arasındaki görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğine de açıklamada yer verildi.

Resmi verilere göre, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilen bağımsızlık referandumu sırasında çıkan olaylarda yaklaşık 900 kişi yaralandı. Ayrılıkçı cephe referandumda kullanılan oyların yüzde 90’ını kazandı. Madrid yönetimi anayasaya göre oylamanın geçersiz sayıldığını duyurdu.

BİNLERCE İNSAN SESSİZ YÜRÜYÜŞ DÜZENLEDİ

Öte yandan polis şiddetini protesto etmek isteyen binlerce kişi Barselona sokaklarında sessiz yürüyüş düzenledi.

Referandumunun sonuçlarına saygı duyulmasını isteyen öğrenci, öğretmen, çocuk, yaşlı Katalanlar, polis şiddeti nedeniyle yaklaşık 900 kişinin yaralandığını hatırlattı. Yürüyüş bir öğrenci örgütü tarafından düzenlendi.

İspanya hükümeti Pazar günü gerçekleşen bağımsızlık referandumunu durdurmak için binlerce İspanyol polisini Katalonya’ya göndermiş seçim sandıklarına müdahale etmişti. Müdahale ve baskınlara karşın oy kullanmaya devam edildi. Katalan hükümetinin yaptığı açıklamaya göre 2 milyon 262 bin 424 oy pusulasının yüzde 90.09’u bağımsızlık referandumunda evet dedi. (DIŞ HABERLER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

‘Referandumu yok saysanız bile bir irade beyanı var’

SONRAKİ HABER

Son sözü metal işçisi söyleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...