Yaz saati uygulaması için KHK geliyor

Hükümet, Danıştayın kalıcı yaz saati uygulamasını durdurmasını tanımayacaklarını ve uygulamanın devamı için KHK çıkaracaklarını açıkladı.

28 Eylül 2017 08:54
Paylaş

Hükümet, Danıştayın dün uygulamasını durdurduğu kalıcı yaz saati uygulamasını tanımayacaklarını açıkladı. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, konuya ilişkin bir KHK çıkarılarak düzenleme yapılacağını duyurdu. Elektrik Mühendisleri Odası, enerji tasarrufu gerekçesiyle yapılan uygulamanın tasarruf sağlamadığını açıklamıştı. Sabah karanlığında çocuklarını okula göndermek zorunda kalan aileler de uygulamanın iptal edilmesini istiyordu.

BEKİR BOZDAĞ: KHK İLE DÜZENLEME YAPILACAK

Danıştayın dün kalıcı yaz saati uygulamasını iptal etmesi kamuoyunda sevinçle karşılandı ancak bu sevinç kısa sürdü.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Danıştay'ın sürekli yaz saati uygulamasını durdurmasının ardından, konuya ilişkin bir KHK çıkarılarak düzenleme yapılacağını duyurdu. 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ "Danıştay'ın verdiği karar önemli. Yürütmeyi durdurma kararını verdiği için yürütme durmuş olacak. Hükümet olarak biz yaz saati uygulamasının aynen devam etmesinden yanayız. Bu noktada da önümüzdeki günlerde gerekli adım atılacaktır. Büyük bir ihtimalle KHK'ya bu konuda bir düzenleme koymak suretiyle süreç dolmadan önce gerekli yasal değişiklik yapılacaktır. Yaz saati uygulaması herhangi bir değişiklik olmadan uygulanmaya devam edecektir." dedi.

BERAT ALBAYRAK: ESES YÖNÜNDE HİÇBİR ETKİSİ YOKTUR

İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen Enerji Verimliliği Ödül Töreninde konuşan Albayrak, Danıştayın kararını uygulamayacaklarını açıkladı. Gerekçe olarak ise “Esas yönüyle ilgili olarak hiçbir etkisi yok. Sadece usulle ilgili kanundaki maddenin geçerlilik süresi ile ilgili bir husus. Usulle ilgili düzenlemeyi yapıp birkaç gün içerisinde bitirip, devam edecek” dedi.

Yaz saati uygulamasının verimlilik konusunda çok önemli bir katkı yaptığını savunan Albayrak, “Raporlar yeni geldi. Dedik bunun ekonomik rakamsal analizi nedir diye? Bakanlık olarak biz bir çalışma yapmıştık ama, dışarıdan da üçüncü bir gözle Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden bir tanesi olan; İstanbul Teknik Üniversitesine de bir çalışma yaptırarak baktığımızda, büyüme ısınma tüketimi saat ayarlaması noktasında yaklaşık geçtiğimiz yıl 540 milyon liralık, bir tasarrufa da etki etmesi itibariyle çok ciddi pozitif bir etki ortaya koymuştu” dedi.

EMO: TASARRUF SAĞLAMADI

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), ‘tasarruf yapacağız’ bahanesiyle yapılan kalıcı yaz saati uygulamasının tam tersine enerji kullanımını artırdığını ortaya koymuştu.

EMO resmi raporlara dayanarak hazırladığı çalışmayı kamuoyuyla paylaşmıştı. Çalışmada, son 5 yılın kasım ayı elektrik tüketimleri karşılaştırıldı. Buna göre kasım ayı elektrik tüketimi 2012 yılında 20.3 milyar kilovatsaat (kWh), 2013 yılında 20 milyar kWh, 2014 yılında 21 milyar kWh ve 2015 yılında 21.3 milyar kWh düzeyinde gerçekleşirken, geçtiğimiz kasım ayında bu rakam 22.7 milyar kWh seviyesine fırladı. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5’lik bir artış anlamına geliyor. EMO’nun çalışmasına göre kış saatine geçilmemesiyle yaşanan bu tüketim artışı, yıllık bazdaki elektrik tüketimini de artırdı. Verilere göre 2015 yılı ocak-ekim döneminde 221.2 milyar kWh olan elektrik tüketimi bu yılın aynı döneminde 227 milyar kWh ile yüzde 2.63 artış gösterdi. Kasım ayı tüketimiyle bu yıl yaşanan artış yüzde 4.09’a yükseldi.(EKONOMİ SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İzmir depreme hazır değil

SONRAKİ HABER

IKBY'nin bağımsızlık referandumuna kuşatma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...