27 Eylül 2017 10:58

Danıştay 'kalıcı yaz saati' uygulamasını durdurdu

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, tepkilere neden olan kalıcı yaz saati uygulamasının yürütmesini durdurdu.

Paylaş

Görkem KINACI
İstanbul

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının çalışmaları ve Bakanlar Kurulunun geçtiğimiz yıl ekim ayında aldığı karar neticesinde uygulanan 'kalıcı yaz saati' uygulamasının yürütmesi Danıştay tarafından durduruldu.

Uygulamaya karşı açılan davayı idari mahkeme ve Danıştay 10. Dairesi reddetmiş bunun üzerine karara itiraz edilip üst mahkemeye başvurulmuştu. Davayı inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 'kalıcı yaz saati' uygulamasının yürütmesini durdurdu.

BAKANLIK YETKİ KULLANIMINI AŞIYOR

Danıştay, konuyla ilgili Resmi Gazete'de yer alan uygulamaya ilişkin maddede yer alan "... her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır" ibaresini yasaya aykırı buldu. Bakanlar Kurulunun böyle bir yetkisi olmadığı belirtilen kararda, ülkede esas uygulanması gereken saatin kış saati olduğu belirtilerek Bakanlar Kurulunun ancak "başlangıç ve bitiş saatleri belirterek" ve "bir saati aşmamak şartıyla" saat diliminde değişikliğe gidebileceğine hükmedildi. Kanunun verdiği yetki kullanımının aşıldığı belirtilen kararda 'kalıcı yaz saati'nin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

Geçtiğimiz yıl bakanlığın gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla başlattığı uygulama nedeniyle kış aylarında güneş daha doğmadan işe, okula gidenler karara tepki göstermiş, yaşanan taciz, kaza gibi olaylar tepkileri çığ gibi büyütmüştü. Ayrıca Elektrik Mühendisleri Odası yaptığı çalışmalar sonucunda 'kalıcı yaz saati' ile beklenen tasarrufun sağlanmadığını açıklamıştı.

ÖNCEKİ HABER

Mangal kömürü işçilerinin ekmek mücadelesi

SONRAKİ HABER

Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesinde yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...