12 Aralık 2016 00:40

Karanlıkta işe giden kadınlar: Elimde bıçakla işe gidiyorum

Yaz saati nedeniyle karanlıkta işe giden kadınlar, sokakların ıssızlığından, yanmayan sokak lambalarından muzdarip.

Paylaş

Ayşe ÖZ
Ankara

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz döneminde bir saat ileri alınan saatlerin kış geldiğinde geri alınmaması, sabah erken evden çıkanlar için büyük sorun yaratmaya devam ediyor. Sabah okula giden, uyanamayan, anne-babaları tarafından okula götürülen çocuklar, ilk derslerini yarım sınıfla yapan öğretmenler bu uygulamadan şikayetçiler. Bir de gün ağarmadan fabrikanın yolunu tutan kadınlar var. Sokakların ıssızlığından, yanmayan sokak lambalarından, evlerin yakınına gelmeyen servislerden muzdarip olan işçi ve emekçi kadınlar. Onlara sorduk sabah neler yaşadıklarını.

G.K, öğretmen. Sincan’da oturuyor ve Yenimahalle’ye gidiyor her sabah gün aydınlanmadan. Issız ve karanlık olan sokakların birçoğunun yeterince aydınlatılmaması ile son dönemlerde artan taciz ve tecavüz olaylarını birleştirince tedirginliğinin arttığını söylüyor ve ekliyor. “İşe gitmek için sabah 5.20’de kalkıyorum. 6.00 ya da 6.10 metrosuna yetişmem gerekiyor. Metroyla ev arasında 6-7 dakika yürümek zorunda olduğum yol karanlık ve ıssız. Çok tedirgin oluyorum ve elimde kendimi savunacak bir bıçağı açık olarak bulunduruyorum. Çünkü bir saldırıya uğradığım zaman bana yardım edecek ve sesimi duyacak kimse yok. Metrodan indikten sonra da okula kadar 20 dakika yürüyorum. İkili eğitim olduğu için ders 7.20 de başlıyor ve halen gün ağarmamış oluyor. Birçok anne baba çocuğunu okula kendi götürüyor. İlk derste çoğu öğrenci gelmemiş oluyor, yapılan ders de verimli olmuyor.” 

‘KİMİ EŞİ İLE YÜRÜYOR, KİMİNİ KÖPEK KOVALIYOR’

Sincan OSB’de bir metal fabrikasında üç vardiya çalışan ve adını vermek istemeyen kadın işçi de şöyle anlatıyor yaşadıklarını. “16.00-24.00 vardiyası çıkışları için ‘Servislerimiz bizleri eve daha yakın yerde bıraksa’ diye konuşuruz hep. Şimdi buna sabah işe gidiş de eklendi. Şimdi sabah saat 07 ile gece 24 arasında sokakların karanlığı ve sessizliği açısından fark yok. Hava çok karanlık oluyor. Eşi ile durağa kadar yürüyen de var, köpek kovalayan da. Sokak lambaları ya yetersiz ya da yanmıyor. Fabrikada ilgili kişilerle servislerin daha yakına gelmesi konusunda konuşsak da sorun çözülmüyor. Önceden sabahın körü derdik, şimdi gecenin körü diyoruz. 08.00-16.00 vardiyasına giderken 6.30 da uyanıyorum, servis beklediğim 7.15 de hava hâlâ karanlık oluyor. Sanki gece işe gidiyorum, uyku düzenim altüst oldu. Zaten haftalık vardiya değişimine ayak uydurmaya çalışırken bir de bu çıktı başımıza. Servis eve yakın yerde bıraksın diye birilerini bulup konuşuyoruz ama saatler kış uygulamasına geçilsin diye kimle ne konuşacağımızı bilmiyoruz.”

‘KARANLIKTA İŞE GİTMEKTEN KORKUYORUM’

Bir büroda sekreterlik yapan Emel Doğru da Sincan da yaşayıp, Dikmen’de çalışıyor. Saat 09.00’da işyerinde olmak için sabah 07’00 de otobüse binmesi gerektiğini söyleyen Emel, sabah yaşadıklarını şöyle anlatıyor. “Saatler geri alınmadığı için sabah evden çıktığımda hava hâlâ karanlık oluyor ve bir kadın için çok rahatsız edici. Hem bu duruma alışmakta zorluk çekiyorum hem de sabahları o karanlıkta işe gitmekten korkuyorum. Günün en önemli öğünü denilen kahvaltımı yapamıyorum ancak işyerine vardığımda -yani iki üç saat sonra- bir şeyler yiyorum. Sabahları sokaklarda köpekler oluyor ve karanlıkta fark edemiyorum. Çok tedirgin bir şekilde yürüyorum otobüs durağına kadar. Evden çıkarken yanıma küçük bir fener alıyorum onu yakarak yürüyorum yolda. En azından köpekleri falan uzaklaştırır diye düşünüyorum.” Bu durumun kadınları ve çocukları çok etkilediğini ifade eden Emel ailesinden örnek veriyor; “Mesela ilkokula giden yeğenlerim var sabah uyanamıyorlar. Doğru düzgün kahvaltı etmeden okula gidiyorlar bu onların hem sağlığını etkiliyor hem de derslerde ki başarısını çünkü ilk dersler de resmen uyukluyorlar.” Daha önce olduğu gibi kış saati uygulamasına geçilmesini isteyen Emel, “internet üzerinden saatlerin geri alınması ile ilgili bir kampanya var ben imzaladım. Bu durumdan rahatsız olan herkesin de imzalamasını öneririm” sözleriyle özelliklere kadınlara seslendiğini söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Samuel Eto'o'ya 'onursal hemşerilik' beratı verildi

SONRAKİ HABER

Doç Dr. Murat Somer: Ortak seçim tek güç getirir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...