Diyarbakır katliamında ihmalin görüntüleri ortaya çıktı

Diyarbakır’da HDP mitingine dönük bombalı saldırıya ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. Görüntüler polis ihmalini ortaya koyuyor.

26 Eylül 2017 13:03
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5 Haziran 2015 tarihindeki Diyarbakır mitingine yapılan bombalı saldırıya ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. Diyarbakır Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma dosyasında yer alan görüntülerde, Orhan Gönder’in iki bombayı nasıl yerleştirdiği, polislerin bombanın bulunduğu çöp kutusuna baktığı halde bombayı görmediği ve bombaya yönelen arama köpeğinin uzaklaştırıldığı görülüyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan soruşturma soncunda müfettişlerin hazırladığı raporda da ihmaller zincirine yer verilmişti. Rapora rağmen polis memurlarına sadece 4 aydan 2 yıla kadar kademe durdurma ve 4’te bir maaş kesme cezası verilmişti. Evrensel 10 Mart 2017 tarihinde gelişmeleri “HDP mitingine bombaya çeyrek hukuk” başlığıyla manşetine taşımıştı.

Miting alanını gören 3 sabit ve 1 hareketli kamerayla yaşanların görüntüsüne Evrensel ulaştı. HDP’nin seçimlerden iki gün önce 5 Haziran 2015 tarihinde düzenlediği Diyarbakır mitingine IŞİD tarafından düzenlenen bombalı saldırıda 5 kişi ölmüş yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Görüntülerde Gönder’in miting alanına polis araması yapılmadan önce elinde bir poşetle geldiği görülüyor. Görüntülere bakıldığında, Orhan Gönder henüz tenha olduğu saatlerde alanda keşif yapıyor. Ardından saat 11.41 sıralarında elindeki poşetten çıkardığı patlayıcıyı çöp kutusuna koyuyor. Sonra ikinci patlamanın olduğu çay ocağına doğru yürüyor ve tezgahın altına elindeki poşeti bırakıyor.

KİM BU MAVİ TİŞÖRTLÜ?

Daha önce basına yansıyan bir görüntüde ise Gönder’in tezgahın yanında bulunan bir kişi ile sohbet ettiği de ortaya çıkmıştı. Gönder verdiği ifadesinde mavi tişörtlü bu şahsı tanımadığını, yolda karşılaşıp sohbet ettiğini ileri sürmüştü. Ancak, Gönder’in söz konusu kişi ile daha önce yayınlanan görüntülerde de birlikte miting alanına girdiği kişilerden biri olduğu anlaşılıyor. Polis, Gönder ve yanındaki şahsı uzaklaştırma ihtiyacı duyuyor ancak herhangi bir kimlik sorgusu yapmıyor.

OKUL BAHÇESİ DE ARANMADI

Görüntülerde bomba uzmanı polis birinci bombanın konulduğu çöp kutusunu kontrol ediyor. Ardından bomba köpeği “Üzüm”ü de yanına alarak aramaya devam ediyor. Arama köpeği çöp kutusuna yöneliyor ancak köpeği tutan polis köpeği çekiştirerek devam ediyor. Köpeğin arkasında inceleme yapan bomba uzmanı A.K. de çöp kutusunu kontrol ediyor. A.K. kafasını uzatarak çöp kutusunu yukarıdan kontrol ediyor. Ayağı ile çöp kutusunun tabanını yokluyor. Ancak o da bombayı tespit edemiyor!

Görüntülerde bir başka nokta ise birinci patlamanın gerçekleştiği çöp kutusunda usulü ve standardına uygun arama yapılmaması. İkinci patlayıcının alan aramasından önce konulduğu belirtilen Farabi Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinin aranmadığı tespit edildi. Mitingde görev alan polisler verdikleri ifadelerde okul bahçesinde görev almadıklarını, sadece  okul çevresinde ve kapılarında görevlendirildiklerini söylediler. Ancak miting alanında alınan tedbirlerden sorumlu komiser yardımcısı M. A. C. ise ikinci bombanın bulunduğu okul bahçesinde arama yaptırdığını söylemişti. Okul bahçesinde arama yapıldığı yalanı, görüntülerle çürütülmüş oldu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Watsons'ta çıplak arama davasında tanıklar dinlendi

SONRAKİ HABER

Bin 800 derecede sigortasız hayatlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...